Mergellandse wijnen beschermd in Europa

De Limburgse wijn krijgt een beschermde status.

De Limburgse wijn krijgt een beschermde status.© Thinkstock

De wijnen uit het Zuid-Limburgse Mergelland hebben van de Europese Commissie een beschermde status gekregen.

Jeroen Geerts

De zogenaamde ‘beschermde oorsprongsbenaming’ wordt alleen toegekend aan streekproducten van een bijzondere kwaliteit.

Strenge eisenDe status stelt strenge eisen aan de productie om continuïteit van de kwaliteit te waarborgen en beschermt de wijnen tevens tegen al dan niet inferieure imitaties.

De beschermde status onderstreept dat Zuid-Limburg de laatste jaren een steeds significanter rol begint te spelen in de internationale wijnbouw. Op de mergelgronden in Maastricht en delen van het Heuvelland worden met name Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay, Auxerrois, Riesling, Rivaner, Gewürztraminer en Dornfelder verbouwd.

Fruitaroma'sHet zijn uitsluitend edele druivenrassen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Frankrijk en Duitsland. De mergel geeft de wijnen karakteristieke, rijke fruitaroma’s en frisse, tintelende zuren.

De heuvels zorgen voor een bundeling van zonnewarmte, goede drainage en bescherming tegen late nachtvorst. Het is er niet te warm, waardoor de druiven langzaam rijpen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee