Nieuwe deeltijdstudie Fontys voor oudere werknemers

Print
Nieuwe deeltijdstudie Fontys voor oudere werknemers

Afbeelding: Fontys

Venlo - Fontys Hogescholen komt met een opleiding voor de oudere werknemer. Die kan bij zijn eigen bedrijf in deeltijd worden bijgeschoold.

Onder de naam Associate Degree Engineering start Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek de tweejarige opleiding. "De werkzaamheden in het bedrijfsleven worden steeds complexer. De vraag naar professionalisering en blijvende ontwikkeling in de breedte van het technische domein groeit. Door de vergrijzing zal de uitstroom binnen bedrijven en daarmee het tekort aan goed geschoold personeel de komende jaren snel toenemen", zegt Hans Aarts, directeur van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek.

Intern 


"Je ziet dat het bedrijfsleven ontzettend veel moeite heeft om in die opleidingsbehoefte te voorzien. Medewerkers onder werktijd een opleiding laten volgen is vaak geen optie. Aan de andere kant is het ook lastig om werknemers na werktijd nog eens de schoolbanken in te sturen." Fontys komt met de tussenoplossing: een tweejarige opleiding die het niveau tussen mbo en hbo verkleint en voor zeventig procent in het bedrijf zelf wordt gegeven. 

Daarmee bieden we als hogeschool een opleiding aan die voor Nederland redelijk nieuw is. We definiëren met het betreffende bedrijf leerdoelen, maar de weg daarnaartoe bepalen we zelf. De methodiek om op deeltijdbasis binnen het bedrijfsleven op te leiden, wordt wel steeds populairder" zegt Aarts. De hogeschool gaat de komende maand de opleiding in de markt zetten. "Op dit moment zijn we al begonnen met een experimenteerklasje binnen verschillende bedrijfsonderdelen van VDL."

Zes jaar 
Aarts geeft aan dat er vanuit het bedrijfsleven grote interesse is voor deze manier van opleiden. "We gaan in eerste instantie deze opleiding voor zes jaar aanbieden. Daarmee zouden we zo’n drie lichtingen kunnen opleiden. De insteek is echter om na die zes jaar een volwaardige opleiding te hebben."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →