Geen gsm's gevonden bij grote spitactie in gevangenis Sittard

© Peter Schols

Werden er vorig jaar maart tijdens een soortgelijke zoekactie naar verboden bezit (contrabande) veertien mobiele telefoons gevonden in de penitentiaire inrichting Sittard (voorheen De Geerhorst), afgelopen dagen waren dat er nul.

Annelies Hendrikx

Dat meldt woordvoerder Robert Meijer van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Driehonderd cellenVanaf vrijdagochtend tot zondagmiddag werden bijna driehonderd cellen uitgekamd, evenals alle gezamenlijke verblijven, zoals doucheruimtes, sportzalen, recreatieruimtes en de luchtplaats. Dat deed het personeel van de gevangenis, ondersteund door de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid van het ministerie.

"Het viel mee wat er tijdens deze spitactie werd gevonden", zegt woordvoerder Meijer. "We hebben enkele gevallen van opgespaarde medicatie aangetroffen, een usb-stick en twee simkaarten. Geen enkele telefoon en ook geen opladers." Na de grote vondst van vorig jaar zijn er maatregelen getroffen, zoals het spannen van netten meteen bij de muren (daar worden spullen overheen gegooid richting luchtplaats) en het kort houden van het gras daar.

WijsvingerBezoek wordt altijd gecontroleerd, zegt Meijer: "Via contact met de buitenwereld komen gedetineerden toch vaker aan spullen. Mobieltjes kunnen tegenwoordig de maat van een wijsvinger hebben." Maar ook drugs of alcohol zijn deze keer niet aangetroffen. "In die zin was het een succesvolle actie: kennelijk hebben de genomen maatregelen toch zoden aan de dijk gezet." Met de gevangenen bij wie wel iets werd gevonden, worden maandag gesprekken gevoerd. Disciplinaire straffen in de vorm van straf op cel zonder tv of isoleer zijn mogelijk. Langzaamaan wordt het reguliere dagprogramma opgestart.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee