Heerlen krijgt eerste woning gemaakt van sloopmateriaal

Print
Heerlen krijgt eerste woning gemaakt van sloopmateriaal

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De eerste voor 100 procent van hergebruikt sloopmateriaal gebouwde woning in Nederland komt naast het hoofdkantoor van DSM in Heerlen te staan. Het wordt een designwoning.

De door Erol Oztan ontworpen woning komt tussen het hoofdkantoor van DSM en een voormalig Arcus-complex aan het Overloon, waarvan de helft wordt gesloopt. In het andere gedeelte ontwikkelen Wonen Limburg en vastgoedbedrijf VOC Jongen woonconcepten.

De woning, ook wel Resource House, wordt neergezet door een samenwerkingsverband van Re Use Materials, ingenieursbureau Geonius, bouwbedrijf Laudy en sloopfirma OCT.

Laboratorium
Het terrein dat van de gemeente wordt gepacht meet vierduizend vierkante meter, veel meer dan nodig is voor zo’n woning. Opmerkelijk ­genoeg wordt er op een andere lap gemeentegrond, bij de Woonboulevard, een ‘laboratorium’ voor circulair bouwen neergezet (het zogeheten GTB Lab).

Het gaat ook nog eens om initiatieven die onder dezelfde IBA-vlag samenwerken. Het Resource House werkt met een database waarin beschikbaar sloopmateriaal staat gerubriceerd, van ramen en kozijnen tot grotere bouwelementen.

Hergebruik
Het GTB Lab onderzoekt hoe toekomstige bouwonderdelen zo kunnen worden gemaakt, dat ze na sloop opnieuw kunnen worden gebruikt. Daarbij wordt gekeken hoe daar Europese standaarden voor kunnen worden afgesproken.

Wethouder Martin de Beer (VVD/D66, Economie) stelt dat hij het lab niet heeft verplicht voor de Woonboulevard te kiezen. "Die plek is als optie genoemd, net als Coriopolis bij Zuyd Hogeschool."

Woonboulevard
Architecte Elma Durmisevic, drijvende kracht achter het GTB Lab, heeft gepraat met ondernemers op de Woonboulevard en de knoop snel doorgehakt. "Wij zijn hier niet in een land waar je dit soort zaken snel geregeld krijgt. Ik heb haast. Wij hebben Europese subsidie en dat brengt met zich mee dat wij voor de zomer moeten kunnen beginnen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →