Gevangenen eisen vergoeding na doorzoeking cellen

Print
Gevangenen eisen vergoeding na doorzoeking cellen

Afbeelding: Ermindo Armino

Geleen - Vijftig gevangenen van 'De Geerhorst' in Sittard eisen een schadevergoeding na de celinspectie die vrijdag werd uitgevoerd.

Via de Bond van Wetsovertreders (BWO) vorderen zij 105 euro per persoon bij de raad voor strafrechttoepassing en Jeugdbescherming.

Bezoek
Volgens de gevangenen waren zij niet op de hoogte gesteld van de inspectie in de penitentiaire inrichting Sittard ('De Geerhorst'), waarbij in tegenstelling tot een soortgelijke actie een jaar eerder dit keer geen mobiele telefoons werden gevonden. Op de dag van de doorzoeking mochten de gevangenen niet werken, beperkt luchten en geen of minder bezoek ontvangen. Dat was tegen het zere been van de gedetineerden, ook omdat bezoek niet op de hoogte was en dus voor niets naar de gevangenis reisde.

Keten
De BWO gaat daarnaast actie voeren bij de Sittardse gevangenis. Ze zal op een nog onbekende datum een menselijke keten vormen om te voorkomen dat het personeel naar binnen kan om te werken. Die actie herhalen ze aan het einde van dezelfde dag, maar dan om te voorkomen dat het personeel naar huis kan. Reden van dat protest is dat de gedetineerden geen bezoek mochten ontvangen tijdens de actie binnen waarbij alle cellen werden gecontroleerd. Naast de actie buiten de poort zullen de gevangenen om vijf uur 's middags weigeren terug te gaan naar hun cel, zo kondigt de BWO aan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →