Belgische docent in Nederland fiscaal de klos

Print
Belgische docent in Nederland fiscaal de klos

Afbeelding: iStock

Je zult als Belgische leerkracht maar voor de klas staan in Nederland. Voor hetzelfde werk krijg je dan netto 373 euro minder op de betaalrekening. Elke maand, twee jaar lang vanwege een fiscale regel in België.

Aan de vooravond van de interprovinciale onderwijsontmoetingsdag, donderdag in Hasselt, trekken de Algemene Onderwijsbond en hoogleraar Marjon Weerepas van de Universiteit Maastricht aan de bel. Zij betitelen  het verschil in beloning, het gevolg van een bepaling in het belastingverdrag Nederland-België, als ‘onrechtvaardig en niet meer van deze tijd’.

Wat is het geval? Artikel 20 in het belastingbedrag zegt dat een docent die over de grens werkt, de eerste twee jaar fiscaal wordt belast volgens het land waar hij woont.

Belastingen
Stel het salaris ligt op 3000 euro bruto per maand. De Nederlandse docent voor de Nederlandse klas houdt daar dan netto 2237 euro aan over. Een Belgische docent voor de Nederlandse klas beurt in de eerste twee jaar slechts 1864 euro, omdat de belastingen in België hoger zijn. Het verschil netto: 373 euro.

Gunstig
Voor een Nederlandse leraar in België pakt het verdrag financieel juist gunstig uit. Al verliest deze leraar dat voordeel na twee jaar, wat dan weer wordt ervaren als nadeel.

De Onderwijsbond vindt dat de overheid alle mogelijke belemmering om te werken in het onderwijs, moet wegnemen. Zeker nu het werken over de grens sterk toeneemt en de onderwijssector de komende jaren te maken krijgt met een fors lerarentekort. Op 5 maart vindt ook in Den Haag overleg plaats over het belastingverdrag tussen de Nederlandse en Belgische bewindslieden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →