Onverwacht sneeuwdek in Limburg 'was niet industrieel'

Print
Onverwacht sneeuwdek in Limburg 'was niet industrieel'

Afbeelding: Marcel van Hoorn

De particuliere weerdienst Weeronline weerspreekt dat Zuid-Limburg maandagochtend is getroffen door industriële sneeuw.

De Belgische weerdienst KMI liet eerder op de dag weten dat het ging om "om zogenaamde industriële sneeuw die boven het vervuilde Ruhrgebied in Duitsland is ontstaan."

Stapelwolken
"Industriesneeuw is weliswaar altijd heel lokaal, maar dit was het niet", zegt Jaco van Wezel van Weeronline. Hij stelt dat de sneeuw is veroorzaakt door uit Duitsland afkomstige stapelwolken die door het Zuid-Limburgse reliëf gedwongen werden op te stijgen. Door de toenemende kou condenseren de wolken, worden ze zwaarder en veranderen ze in sneeuw.

Bekijk ook: Sneeuwval in beeld

Weeronline heeft de sneeuwbuien niet zien aankomen. Van Wezel: "Onze weermodellen hadden wel wolkenvelden te pakken, maar geen sneeuwbuien. Pas in de loop van de ochtend werd duidelijk dat het ging sneeuwen."  

Opdrogen
Ook de modellen van Weerplaza bleven in gebreke. Wilfred Janssen: "We zagen de wolken aankomen, maar we verwachtten dat ze onderweg naar Zuid-Limburg zouden opdrogen. Dat is niet helemaal gebeurd. Het zijn zulke kleinschalige processen, dat zie je pas als het gebeurt."

Kijk voor de actuele verwachting op onze weerpagina.

KNMI
De KNMI zegt de sneeuw wel degelijk te hebben voorspeld. "Ik heb nog even in onze weerkamer gekeken en het stond er wel degelijk in. Dus ook op onze website. Er is voor gewaarschuwd. Die informatie gaat vervolgens naar alle verkeersdiensten", zegt Harry Geurts van het KNMI.

De ANWB laat echter weten geen informatie te hebben ontvangen. "Ook de KNMI zag het niet aankomen, ze hebben ons in ieder geval niet geïnformeerd", laat Ad Vonk van de ANWB weten. Die instantie is verantwoordelijk voor de verkeersinformatie op de radio. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →