Jarenlange celstraf geëist tegen man die appartement opblies

Print

Afbeelding: De Limburger/ AS Media

Venlo - Justitie heeft maandag in hoger beroep vier jaar cel geëist tegen de man die in juni 2015 een ontploffing veroorzaakte in zijn appartement aan de Gulikstraat in Venlo.

Van de door de advocaat-generaal geëiste celstraf zijn 24 maanden voorwaardelijk. Indien het gerechtshof de eis van het Openbaar Ministerie overneemt, hoeft Abdelhafid A. (1953) niet terug de cel in. Hij zat tot juli 2017 in voorarrest. 

Hoger beroep
Justitie ging eind april 2016 in hoger beroep tegen de straf die de rechtbank Limburg tegen A. uitsprak. De rechtbank kwam tot een straf van 30 maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Justitie had in eerste instantie vier jaar cel met oplegging van tbs geëist.

Geen tbs
Bij het hof in Den Bosch eiste de advocaat-generaal geen tbs meer. De rechtbank vond dit al overbodig omdat A. slechts één keer in zijn leven met justitie in aanraking kwam. Een psychiater oordeelde dat tbs een te hoge straf zou zijn. Advocaat Warmolt Tonckens vroeg het gerechtshof zijn cliënt vrij te spreken. Hij stelt dat A. de kans van een ontploffing nooit bewust heeft aanvaard. En dat laatste is volgens de advocaat nodig om de man te veroordelen voor het opzettelijk teweegbrengen van een explosie.

Zelfmoord
In de rechtbank zei A. dat hij op 14 juni 2015 zelfmoord wilde plegen in zijn appartement. Dit vanwege een net verbroken relatie, schulden door zijn gokverslaving, huurachterstand en werkeloosheid. De in Marokko geboren man nam 60 slaaptabletten in en draaide het gasfornuis open. Als gevolg daarvan ontstond een explosie waardoor hij naar buiten werd geslingerd.Onbewoonbaar
Door de explosie werden vijf woningen boven A.’s appartement onbewoonbaar verklaard. Circa vijftien personen konden de nacht na de ontploffing niet thuis slapen. De circa honderd personen die ten tijde van de ontploffing in de flat waren, verkeerden lang in onzekerheid over de vraag wanneer ze terug konden naar hun woningen. De bewoners van de flat werden opgevangen in wijkgebouw D’n Dörpel.

Excuses
Uit onderzoeken bleek dat A. een persoonlijkheidsstoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens de psycholoog en psychiater stond hij niet stil bij gevaar voor anderen. A. bood in een brief aan omwonenden zijn excuses aan voor zijn daad.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →