'Ontevredenheid over bestuur fusiegemeente Sittard-Geleen'

Print
'Ontevredenheid over bestuur fusiegemeente Sittard-Geleen'

Afbeelding: Johannes Timmermans

Ruim 90 procent van de mensen die de enquête van Burgers Eigen Baas hebben ingevuld, is ontevreden over de wijze waarop fusiegemeente Sittard-Geleen wordt bestuurd.

De actiegroep wil de geesten rijp maken voor een grotere zelfstandigheid van stadsdelen door een vorm van decentraal bestuur binnen de fusiegemeente.

Piet van Meel begon in december de burgerbeweging onder de noemer Born Eigen Baas uit onvrede over de verdeling van aandacht en investeringen in de gemeente. De inwoner van Holtum stelde dat stadsdelen die de lasten dragen daarvan ook de lusten zouden moeten krijgen. Na bijval uit andere stadsdelen van Sittard-Geleen doopte hij zijn actie om tot Burgers Eigen Baas.

Andere manier
Vier weken lang heeft hij via de website burgerseigenbaas.nl de mening van inwoners gepeild over de vraag of de gemeente op een andere manier bestuurd zou moeten worden.

Volgens Van Meel hebben zo’n zevenhonderd mensen de online enquête ingevuld. Daarnaast is hij in Sittard-Geleen langs de deuren gegaan om inwoners om hun mening te vragen, met nog eens honderd ingevulde formulieren als resultaat. "Zo wil ik voorkomen dat straks wordt gezegd dat de enquête via onze website alleen is ingevuld door mensen die toch al sympathie ­hebben voor de ideeën van Burgers Eigen Baas."

Slecht
Op de vragen over het functioneren van de huidige fusiegemeente (behartiging belangen burgers, belastingniveau, verdeling investeringen) heeft ruim 90 procent van de geënquêteerden ingevuld dat dit ­onvoldoende tot heel slecht is. Drie kwart geeft aldus Van Meel aan positief te staan tegenover meer zelfstandigheid voor stadsdelen. "Een superuitslag. Ik ben er heel blij mee."

Hij kondigt aan komend jaar - ook na de raadsverkiezingen - actie te blijven voeren. "Ik ben een idealist en ga niet voor het compromis."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →