Heerlen wil gelijke kansen voor kinderen vanaf geboorte

© iStock

Kansrijk van start. Dat is de naam van een actieprogramma dat gericht is op een goede start en gezond leven voor elk kind. Ongeacht of zijn of haar wieg in een rijke of arme buurt stond.

Pascale Thewissen

Een soort deltaplan voor gezonde zwangerschappen. Zo omschrijft de Heerlense wethouder Jordy Clemens het project Kansrijk van start. In de voormalige vroedvrouwenschool in Heerlen werd maandagmiddag het startsein gegeven voor de campagne die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van zwangere vrouwen en jonge kinderen.

AchterstandMeer tienerzwangerschappen, meer vroeggeboortes, minder gebruik van kraamzorg, minder borstvoeding en een hogere zuigelingensterfte dan in de rest van Nederland. Heerlen blijft ondanks vele inspanningen op sociaal-economisch vlak kampen met achterstand. Zo is de kans dat kinderen in armoede opgroeien in Heerlen bijna dubbel zo hoog als in de rest van het land: 27 procent tegenover een landelijk gemiddelde van 13 procent.

Drie jaar lang slaan elf organisaties - waaronder de gemeente Heerlen, provincie, Meandergroep, de GGD, Zuyderland MC, Mondriaan preventie en Schunck Bibliotheek - de handen in elkaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee