Heerlen wil gelijke kansen voor kinderen vanaf geboorte

Print
Heerlen wil gelijke kansen voor kinderen vanaf geboorte

Afbeelding: iStock

Kansrijk van start. Dat is de naam van een actieprogramma dat gericht is op een goede start en gezond leven voor elk kind. Ongeacht of zijn of haar wieg in een rijke of arme buurt stond.

Een soort deltaplan voor gezonde zwangerschappen. Zo omschrijft de Heerlense wethouder Jordy Clemens het project Kansrijk van start. In de voormalige vroedvrouwenschool in Heerlen werd maandagmiddag het startsein gegeven voor de campagne die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Achterstand
Meer tienerzwangerschappen, meer vroeggeboortes, minder gebruik van kraamzorg, minder borstvoeding en een hogere zuigelingensterfte dan in de rest van Nederland. Heerlen blijft ondanks vele inspanningen op sociaal-economisch vlak kampen met achterstand. Zo is de kans dat kinderen in armoede opgroeien in Heerlen bijna dubbel zo hoog als in de rest van het land: 27 procent tegenover een landelijk gemiddelde van 13 procent.

Drie jaar lang slaan elf organisaties - waaronder de gemeente Heerlen, provincie, Meandergroep, de GGD, Zuyderland MC, Mondriaan preventie en Schunck Bibliotheek - de handen in elkaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →