Heerlen en Sittard-Geleen bij 'minst duurzame' gemeenten

© ANP

De gemeenten Sittard-Geleen en Heerlen scoren laag als het gaat om duurzaamheid, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu.

ANP/redactie

In deze studie onder de 42 grootste stedelijke gemeenten van Nederland is gekeken hoe ze het doen op het gebied van energie, mobiliteit en afval. Heerlen bungelt helemaal onderaan de lijst, Sittard-Geleen doet het iets beter dan het Drentse Emmen, dat voorlaatste staat.

SlechtIn het onderzoek werd onder meer gekeken naar het aantal zonnepanelen per inwoner en het aantal beschikbare laadpalen voor auto's. Sittard-Geleen en Heerlen scoorden op alle 12 indicatoren slecht. Deze gemeenten moeten volgens de organisatie nog een grote inhaalslag maken.

De gemeenten Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren het hoogst. Van de Limburgse gemeenten scoort Maastricht het best.

AmbitieusVolgens Natuur & Milieu blijken gemeenten met ambitieuze klimaatdoelstellingen vaker hoog te scoren. Zo wil Utrecht klimaatneutraal zijn in 2030. Zulke doelen moeten worden vertaald naar concreet beleid, zoals het stimuleren van zonnepanelen of het invoeren van een milieuzone. "Dit klinkt misschien als een open deur, maar het geeft aan dat zo'n doel geen dode letter is", aldus Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.

De organisatie hoopt dat gemeenten na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen veel duurzame collegeafspraken tot stand komen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee