Dit verwacht jouw gemeente dit jaar op te halen aan heffingen

Print
Dit verwacht jouw gemeente dit jaar op te halen aan heffingen

Afbeelding: iStock

Gemeenten verwachten dit jaar 2,5 procent meer aan gemeentelijke heffingen te innen dan vorig jaar. Kijk hier hoeveel dat in jouw gemeente is.

In totaal wordt er dit jaar naar verwachting 9,7 miljard euro aan gemeentelijke heffingen geïnd in Nederland. Dat meldt het CBS dinsdag op basis van een analyse van de gemeentelijke begrotingen voor 2018.

De onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Samen zijn ze dit jaar goed voor driekwart van de verwachte opbrengsten. 

Ozb
De ozb, die wordt betaald door woningbezitters en eigenaren van bedrijfspanden, is de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten. De opbrengsten lopen per gemeente sterk uiteen. Zo verwacht Sittard-Geleen gemiddeld 459 euro op te halen terwijl dat bedrag in de gemeente Roerdalen op 151 euro ligt.

Afvalstoffenheffing
De begrote opbrengst van de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing daalt dit jaar met 0,2 procent tot iets meer dan 1,7 miljard euro. Per inwoner zijn de begrote opbrengsten in Limburg het hoogst in de gemeenten Maastricht (135 euro per inwoner), Vaals (128 euro) en Sittard-Geleen (122 euro). Het minst wordt betaald in Beesel (58 euro), Valkenburg (54 euro) en Nederweert (52 euro).

De opbrengsten uit rioolheffingen zijn relatief het hoogst in Valkenburg (165 euro), Brunssum (143 euro) en Meerssen (142 euro).

Leges
Als het gaat om de leges burgerzaken, het geld dat gemeenten vragen voor bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort, rijbewijs of uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie, staat Echt-Susteren in de cijfers van het CBS bovenaan. Een woordvoerder van de gemeente laat echter weten dat dat cijfer in die gemeente zo hoog is omdat de leges van het loket ‘niet-ingezeten’ worden meegerekend. "En dat is natuurlijk niet terecht. Zonder deze opbrengst is het € 18 per inwoner en daarmee zitten we keurig in de middenmoot."