Weg vrij voor rijverbod diesels in Duitse steden

Print
Weg vrij voor rijverbod diesels in Duitse steden

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Duitse steden mogen een rijverbod voor dieselauto's opleggen. De federale administratieve rechtbank verwierp dinsdag het beroep tegen een eerdere uitspraak door een lagere rechtbank.

De uitspraak van de hoogste federale bestuursrechter kwam nadat de Duitse staten in beroep gingen tegen verboden, die waren opgelegd door plaatselijke rechtbanken in Stuttgart en Düsseldorf. Het ging om zaken die door milieugroep DUH waren ingediend wegens slechte luchtkwaliteit in die steden.

Regels
Volgens het Bundesverwaltungsgericht mogen steden rijverboden opleggen zónder dat er landelijke regels zijn opgesteld.

Veel Duitse steden hebben schoon genoeg van diesel. In zeventig stadscentra, waaronder die van Düsseldorf en Aken, worden de wettelijke normen voor de uitstoot van stikstofoxide (NOx) structureel overschreden.

Concentraties
München, Stuttgart en Keulen spannen wat dat betreft de kroon. Hoge concentraties stikstofoxide zijn schadelijk voor de gezondheid, hebben onderzoeken uitgewezen.

De federale milieuwaakhond, het Bundesumweltamt, becijfert dat jaarlijks zesduizend mensen overlijden aan de gevolgen. 60 procent van de uitstoot komt voor rekening van dieselauto’s.

Halt
Oude dieselmotoren in auto’s en bestelbusjes die niet voldoen aan de Euro 6-norm (die in de EU sinds 2013 geldt voor nieuwe diesels) zijn de grootste NOx-vervuilers. Milieuclubs zijn dan ook al jaren bezig om ze via de rechter een halt toe te roepen.

In Düsseldorf en Stuttgart heeft dat geleid tot vonnissen die de stadsbesturen verplichten om de milieunormen veel strenger te handhaven dan nu het geval is. Daartegen gingen de deelstaatbesturen in beroep bij de hoogste Duitse bestuursrechter.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →