Raad Venlo verdeeld over plan windturbines

Print
Raad Venlo verdeeld over plan windturbines

Afbeelding: iStock

Venlo - De gemeenteraad van Venlo is verdeeld over het plan voor het plaatsen van negen windturbines in het buitengebied van Boekend en Blerick. De gemeenteraad moet daar woensdag een besluit over nemen, maar het is de vraag of het plan op genoeg steun kan rekenen.

Grootste pijnpunt is de vraag of het zogenaamde infrasoon geluid dat windturbines produceren schadelijk is voor de volksgezondheid.

Duidelijkheid
Wetenschappers zijn het er niet over eens, het college gaf vorige week aan daar nog meer duidelijkheid over te verschaffen. Dat is nog altijd niet gebeurd constateren oppositiepartijen SP en D66 die het daar woensdag nadrukkelijk over willen hebben.

"Daar zal eerst duidelijkheid over moeten komen”, zegt SP-fractievoorzitter Ton Heerschop. D66-fractievoorzitter Frans Aerts geeft aan dat de vraag over de gezondheid cruciaal is voor het debat. “De antwoorden die we tot nu toe hebben gekregen zijn onvoldoende. Het wordt wat dat betreft een spannend debat waarbij binnen onze fractie verschillend wordt gedacht”, zegt Aerts.

Ultrasoon
GroenLinks gaf eerder aan dat al die onderzoeken naar ultrasoon geluid niet keihard aantonen dat het schadelijk is voor de gezondheid. In combinatie met de noodzaak de overstap te maken naar duurzame energie is dat voor de partij voldoende reden om voor het plan te stemmen. Ook coalitiepartij VVD geeft aan te neigen naar een positieve stem. Daarmee kan het plan alvast op 10 van de 39 zetels rekenen.

Twijfels
Coalitiepartij VenLokaal en oppositiepartij LokaleDemocraten (goed voor 8 zetels) geven aan tegen het plan te stemmen, juist omdat er twijfels zijn rond de gezondsheidsrisico’s. “Ik zie niet gebeuren dat de komende 24 uur nog informatie op tafel komt waarmee de discussie over de gevolgen voor de volksgezondheid wordt beslecht”, zegt VenLokaal-raadslid Leon van den Beucken. “Wij zijn van mening dat je bij twijfel niet moet oversteken”, zegt LokaleDemocraten-fractievoorzitter Frans Schatorjé.

Tegenstem
Ook oppositiepartij PvdA (7 zetels) neigt naar een tegenstem, al zit de fractie (nog) niet op één lijn. “Dit is een lastig onderwerp waarbij het niet alleen gaat om de ratio, maar ook de emoties een rol spelen”, zegt PvdA-raadslid Hay Janssen. Coalitiepartij CDA heeft nog altijd geen definitief standpunt ingenomen.

“Het is nog steeds onderwerp van gesprek binnen de fractie. Dit is een onderwerp waarbij de gevoelens en emoties meespelen en dat beïnvloedt het rationele denken”, geeft CDA-fractievoorzitter Ton Drissen aan. Duidelijk is wel dat er in de raad woensdag hoofdelijk gestemd zal worden. Ieder raadslid moet dus afzonderlijk aangeven of het voor of tegen het voorstel is.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →