Venlonaar hoofdverdachte omvangrijke oplichting via Marktplaats

Print
Venlonaar hoofdverdachte omvangrijke oplichting via Marktplaats

Afbeelding: ANP

Venlo - De politie in Limburg heeft de afgelopen tijd in totaal 23 mensen aangehouden die worden verdacht van oplichting via Marktplaats.

Daarbij werd gebruik gemaakt van valse identiteiten. De echte personen achter die identiteiten waren zelf vaak ook slachtoffer geweest. Hoofdverdachte is een man van 25 uit Venlo.

Identiteit
De oplichters maakten handig gebruikt van de identiteit die ze andere kopers afhandig hadden gemaakt. Desgevraagd werd door hen een kopie van een ID-kaart via de app naar de verkoper gestuurd. Die gebruikte deze gegevens dan weer in een volgende advertentie. De aangiften waren afkomstig uit het hele land. 

Aangiftes
In 2016 en vorig jaar werden zo onder meer telefoons, laptops en computerspellen te koop aangeboden die na betaling nooit werden geleverd. De oplichtingspraktijken leverden de daders ruim 100.000 euro op. De politie heeft in samenwerking met de website ruim tweehonderd aangiftes bekeken, waaronder 20 vanwege identiteitsdiefstal.

Katvangers
Naast de hoofdverdachte zijn er 22 andere verdachten opgepakt en gehoord. Die andere verdachten zijn katvangers, mensen die hun bankrekening ter beschikking stelden om geld van nietsvermoedende klanten te incasseren. Zowel deze katvangers als de hoofdverdachte zijn, in afwachting van het proces, inmiddels weer op vrije voeten. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →