Regionaal Veiligheidshuis naar oud GGD-kantoor

Print
Regionaal Veiligheidshuis naar oud GGD-kantoor

Het Veiligheidshuis voor de Westelijke Mijnstreek (VWM) in Geleen. Afbeelding: Google Maps

Geleen - Het Veiligheidshuis voor de Westelijke Mijnstreek (VWM) in Geleen krijgt een nieuw, beduidend groter onderkomen.

De organisatie, die nu nog gehuisvest is aan de rand van het centrum, neemt haar intrek in het voormalige GGD-gebouw aan de Geleenbeeklaan. 

Sinds de verhuizing van de gezondheidsdienst staat dat complex grotendeels leeg. De laatste gebruikers, eveneens verbonden aan de GGD, vertrekken er binnenkort. 

Criminaliteit
Het Veiligheidshuis heeft als doel uiteenlopende vormen van criminaliteit en overlast in de regio te beteugelen en zo veel mogelijk te voorkomen. 

Daartoe werken gemeenten, politie, justitie, zorg-, straf- en welzijnsinstellingen intensief met elkaar samen. De verhuizing van VWM is vooral noodzakelijk omdat het aantal samenwerkende partijen ‘in huis’ de laatste tijd fors is toegenomen. 

Ontwikkeling
Inmiddels zijn zo’n twintig organisaties direct betrokken bij de uitvoeringswerkzaamheden, vertelt VWM-coördinator Monique Kollau. "Van de Raad voor de Kinderbescherming tot De Geerhorst, van woningcorporaties tot het Leger des Heils en van Zuyderland tot Mondriaan. Een logische ontwikkeling trouwens, omdat de problematiek steeds complexer wordt.” 

Bezetting
De vaste bezetting in het VWM-kantoor bestaat uit zo’n 35 medewerkers. "Maar er zijn ook dagen dat we hier wel met een man of zeventig werken”, zegt Joost du Croix, teammanager openbare orde en veiligheid van de gemeente Sittard- Geleen, een van de hoofdrolspelers. 

Ruimere huisvesting is daarom geen overbodige luxe, benadrukt burgemeester Sjraar Cox. Ook het feit dat de nieuwe plek goed per openbaar vervoer bereikbaar is en vanuit ‘enige anonimiteit’ kan worden betreden, zien partijen als belangrijk voordeel. 

Overigens is ook de GGD-locatie van tijdelijke aard, bevestigt Cox. De bedoeling is namelijk dat het regionaal Veiligheidshuis uiteindelijk in het nieuwe gemeentehuis van Geleen onderdak krijgt. Binnen een paar jaar wordt die ambtenarenhuisvesting in het hart van de binnenstad opgeleverd. Het nu heringerichte GGD-gebouw gaat daarna tegen de vlakte om plaats te maken voor woningen, laat Cox weten. 

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje