Bayer doet zadenbedrijf Nunhems van de hand

Print
Bayer doet zadenbedrijf Nunhems van de hand

Afbeelding: Mitchell Giebels

Het Duitse chemieconcern Bayer zet Nunhems in de etalage. Verkoop van het bedrijf in Nunhem is nodig om een fusie met de Amerikaanse zadenproducent Monsanto veilig te stellen.

Monsanto is wereldwijd koploper in groentezaden, Nunhems is de nummer 4, en dat mag niet van de kartelwaakhond in Brussel.  Eerder verkocht Bayer ook al zijn divisie voor landbouwzaden in het Belgische Gent voor 7 miljard euro aan BASF.

Gevolgen
De voorgenomen verkoop van Nunhems heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid in Limburg, noch voor de uitbreiding van het Midden-Limburgse bedrijf, die is al grotendeels betaald. Het personeel van Nunhems wordt woensdagmiddag ingelicht. Nunhems heeft wereldwijd 2000 medewerkers en draait een omzet van 430 miljoen euro.

Onderzoek
EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) is al sinds augustus bezig met een diepgravend onderzoek naar de gevolgen voor de concurrentie van de deal. Zij heeft tot 5 april de tijd om een besluit nemen. Bayer verwacht de overname van Monsanto in het tweede kwartaal dit jaar te kunnen afronden. Dat zei het bedrijf woensdagochtend bij de presentatie van de jaarcijfers in Leverkussen. Eerder wilde Bayer de deal nog vroeger in dit jaar klaar hebben.

Verzet
De plannen, waarmee 66 miljard dollar is gemoeid, stuitten op veel verzet in Europa. Milieuorganisaties voeren een stevige campagne tegen het ontstaan van ’s werelds grootste zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf. EU-commissaris Vestager nam deze week zelfs ruim een miljoen handtekeningen in ontvangst van Europeanen, die willen dat zij de fusie tegenhoudt.

Bayer zette vorig jaar een omzet in de boeken van circa 35 miljard euro. De nettowinst ging daarbij flink omhoog tot 7,3 miljard euro, dankzij een eenmalige bate uit de verkoop van de voormalige plasticdochter Covestro.