Expositie over het kelderleven tijdens oorlog in Steyl

© Stefan Koopmans

De voormalige Tegelse Heilig Hartkerk is tijdelijk omgebouwd tot museum. In een expositie wordt het verhaal verteld van de honderden Steylenaren die in de laatste 100 dagen van de Tweede Wereldoorlog in Steyl onderdak vonden in de kelders van de kloosters.

Redactie

De voormalige biechtstoelen zijn omgebouwd tot minibioscoopjes waarin mensen die destijds in de kelders verbleven hun verhaal vertellen.

DagboekenInspiratie voor de expositie zijn de verschillende dagboeken die tijdens de oorlog in de kelders zijn geschreven en in 2015 werden gebundeld tot een boek. Op 200 voormalige knielmatjes die in de kerk zijn opgehangen zijn citaten uit dagboeken gedrukt. 100 matjes zijn bedrukt met citaten uit dagboeken van Steylenaren in de kelders, 100 matjes met teksten uit de kronieken van de kloosters. Verder heeft het handjevol mensen dat nu nog een leven is meegewerkt aan de expositie.

GeopendDe expositie is iedere zaterdag en zondag tussen 12:00 en 16:00 uur geopend. Om het gevoel van het kelderleven tijdens de winter van 1944 te versterken, wordt de Heilig Hartkerk niét verwarmd, zo laat de organisatie weten.

De expositie is tot en met 5 mei ieder weekeinde nog te bezoeken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal