Al 46 doden door Siberische kou in Europa

Een Britse soldaat staat onbewogen in de vrieskou op wacht bij Buckingham Palace. © EPA

De Siberische kou die Europa teistert heeft tenminste aan 46 mensen het leven gekost, waarvan een in Nederland.

Bob van Huet

De meeste doden vielen de afgelopen nacht in Oost-Europa, onder wie een tiental zwervers die de ijskoude nacht op straat fataal werd. In Polen kwamen zestien mensen om.

BevriezingVolgens de Poolse media waren daarbij gevallen van bevriezing van bejaarden en ook slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging. Sinds het begin van de maand zijn 29 Polen door de kou gestorven.

In Estland vielen zeven doden, in Litouwen vijf en in Tsjechië vier, evenveel als in Slowakije. Verder vielen er twee doden in Frankrijk, Italië, Servië, Roemenië en Slovenië. In Kroatië daalde het kwik naar min 21, in het zuiden van Polen werd min 19 gemeten en bij Londen min 10. In het zuiden van Frankrijk zagen de bewoners voor het eerst sinds jaren sneeuw, wat direct leidde tot veel aanrijdingen.

PaniekVerschillende landen hebben speciale toevluchtsoorden ingesteld voor daklozen. Lichte paniek is uitgebroken in Ierland waar bewoners de supermarkten goeddeels hebben leeggehaald vanwege de komst vandaag van Emma, een sneeuwstorm die wordt aangekondigd als zwaarste sinds 1982.

In heel het land geldt code rood. Als gevolg van het winterweer liep het verkeer op veel plaatsen vast en bleven treinen en vliegtuigen staan. Ryan Air annuleerde alle vluchten vanuit Dublin.

'Siberische beer'De kou heeft verschillende bijnamen gekregen. Terwijl hier de ‘Siberische beer’ huishoudt, praten de Britten over 'het Beest uit het Oosten’, de Zweden over ‘het sneeuwkanon’, de Fransen hebben het over ‘Parijs-Moskou’.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal