Vluchtelingen aan de slag in de Limburgse zorg

Print
Vluchtelingen aan de slag in de Limburgse zorg

Afbeelding: iStock

Statushouders willen graag werken en de zorg komt personeel tekort. Een Euregionaal project moet de nood van beide partijen lenigen. Doel: 500 vluchtelingen helpen aan een baan in de zorg.

Limburgse gemeenten gaan meer statushouders sneller inzetten in de zorg. Donderdag start een inventarisatie om te kijken welke vluchtelingen hiervoor geschikt zijn.

In de Euregio Maas-Rijn is afgelopen maand een project gestart om asielzoekers met een verblijfsvergunning in te laten stromen in de zorg. De acht deelnemende zorg-, vluchtelingen- en vakbondsorganisaties uit Nederland, België en Duitsland willen de komende drie jaar ten minste 500 vluchtelingen aan het werk te helpen.

Vraag
De extra handen in de zorg zijn hard nodig, want de vraag is groot. In januari en februari van dit jaar waren er alleen al in Limburg 670 vacatures. Het is vijf voor twaalf, zegt directeur Leon Lemeer van arbeidsmarktorganisatie Zorg aan Zet, een van de partners in het project. Zorg aan Zet werkt voor 65 (bijna alle) zorgorganisaties in Limburg. Allemaal hebben ze een nijpend tekort aan personeel en behoefte aan goed gekwalificeerde mensen.

Integreren
Niet alleen de zorginstellingen, maar ook statushouders zijn gebaat bij het project. "Hoe kun je iemand beter laten integreren dan met werk", aldus Lemeer.

Bijscholing
Divosa, de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein, gaat namens gemeenten de komende maanden alle statushouders in kaart brengen die affiniteit en/of ervaring hebben met zorg. Het is de bedoeling dat geschikte kandidaten straks onder begeleiding zo veel mogelijk in de praktijk worden (bij)geschoold.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu