Uitstel voor plan windmolens Boekend

Print
Uitstel voor plan windmolens Boekend

Afbeelding: iStock

Venlo - De gemeenteraad van Venlo beslist pas op 12 maart over het plan voor negen windturbines in het buitengebied van Boekend en Blerick.

Tot die tijd krijgen provincie en gemeente de tijd om met een plan van aanpak te komen hoe de omwonenden kunnen profiteren van de windturbines en het eventueel uitkopen van bewoners in het gebied.

Roerig
Dat was de uitkomst van een roerige raadsvergadering woensdagavond waarin de gemeenteraad dreigde het plan af te schieten.

Pijnpunten in het plan zijn de mogelijke gezondheidsrisico’s die veroorzaakt worden door zogenaamd infrasoon geluid en de gebrekkige communicatie met de inwoners van Boekend en Blerick. Dat laatste werd door verschillende partijen vooral het Venlose college verweten.

Redden
Na drie schorsingen en waarin telefonisch overleg met gedeputeerde Daan Prevoo (SP Energie en Duurzaamheid) werd gepleegd kon wethouder Jos Teeuwen (CDA, Ruimtelijke Ontwikkeling) het plan redden door mede te delen dat de provincie, initiatiefnemer en gemeente binnen een week met een plan van aanpak komen. "Daarin wordt duidelijk gemaakt op welke manier bewoners van Boekend, de Blerickse wijk Klinkerberg en het buurschap financieel kunnen profiteren van de windturbines. Bovendien is in dat plan ook aandacht voor de mogelijke gezondheidsrisico’s waar bewoners voor vrezen", zegt Teeuwen. Daarnaast zal in het plan ook aandacht zijn voor de mogelijkheden om bewoners in het gebied uit te kopen.

Dat was voor een raadsmeerderheid aanleiding om de raadsvergadering te schorsen en op 12 maart verder te vergaderen.