Vodafone bouwt volgend jaar 4G-netwerk op de maan

© AFP

In sommige delen van Nederland is een 4G-internetverbinding niet eens een zekerheidje, maar in 2019 moet er zelfs op de maan 4G-dekking komen. Daardoor wordt het mogelijk om video's in hoge resolutie te versturen richting de aarde.

Redactie

Het zijn bekende namen die de snelle verbinding tot stand willen brengen. Vodafone, Nokia en autobedrijf Audi hebben zich verenigd onder de naam Part-Time Scientists en hopen op die manier volgend jaar twee maanrovers (onbemande ruimtevoertuigen) op de maan te zetten die voor de 4G-verbinding moeten zorgen.

HD-beeldenDoor de snelle internetverbinding is het mogelijk om HD-beelden (High Definition) door te sturen en kost het veel minder energie om met de maanrovers te communiceren. Het idee daarachter is simpel: hoe minder energie het verzenden van de data kost, hoe meer energie er overblijft om wetenschap te bedrijven.

Volgens de directeur van het nieuwbakken bedrijf is het een belangrijke eerste stap naar het leven op een andere planeet. "Als we de aarde ooit willen verlaten, zullen we daarbuiten eerst een infrastructuur moeten aanleggen," zegt hij tegen Techradar.

WhatsappDe huidige ontwikkeling betekent overigens niet dat astronauten plots een 4G-hotspot hebben in de ruimte en daardoor kunnen whatsappen met het thuisfront. De verbinding wordt uitsluitend gebruikt voor communicatie tussen de maanrovers en het controlecentrum in Berlijn.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal