Dag 12: ‘Over vier jaar janken de sukkelaars weer'

Print
Stemmen of niet stemmen, daar draait het deze week vooral om. Hoewel 65 procent in een door De Limburger gehouden enquête de intentie uitspreekt om zeker de gang naar het kieslokaal te maken, regeert in de tientallen reacties die bij Wat beweegt Limburg binnenkomen twijfel. En onvrede.

Giel Schleipen uit Maastricht voelt zich niet gehoord door zijn volksvertegenwoordigers. Hij weet echt niet meer op wie hij nog moet stemmen. Voor Nico Dassen uit Ulestraten is dat geen vraag. In de gemeente Meerssen, waar Ulestraten deel van uitmaakt, loopt er één, niet bij naam genoemde kandidaat rond in wie hij nog wel vertrouwen heeft.  Eentje die zich niet de wet laat voorschrijven door de raadsmeerderheid en de ambtenarij. Want daar ligt volgens Dassen het grote probleem: kritische raadsleden wordt het bijna onmogelijk gemaakt om te controleren of de gemeente verantwoord met de financiën omgaat.

Als eerste vergeten
Ook onvrede in Venlo. Daar stoort het Will Houba met name dat de in de campagne gedane beloften na de verkiezingen als eerste vergeten zijn. Hij is er bijna van overtuigd dat je alleen nog maar gaat stemmen "als je voor de gek gehouden wilt worden.” Eenzelfde sentiment klinkt op Facebook door bij Jesse Thehu. Hij verkneukelt zich nu al over de ‘sukkelaars’ die over vier jaar weer ‘liggen te janken’ dat ze wederom ingetuind zijn. Ook Gerard Koeleman uit Vaals hekelt het verdampen van verkiezingsbeloftes. Over de waarde en de zin en onzin van verkiezingsbeloften gaan we snel met een deskundige aan de slag. Bij deze beloofd.

Nog meer somberheid. In de hierboven al genoemde representatieve enquête onder Limburgse kiezers werden niet-stemmers gevraagd hun absentie in het kieslokaal nader toe te lichten. Hun reacties waaierden uiteen van vakantie in het buitenland tot totale desinteresse in de lokale politiek. Er zijn er ook die gewoonweg niet weten welk vakje ze rood moeten maken. En er is een categorie die is afgehaakt uit onvrede en frustratie. "We hebben veertig jaar lang elke keer gestemd, maar de kwaliteit is zo gezakt dat we geen keuze meer kunnen maken”, meldt een van de geënquêteerden. "Het maakt niet uit of je door de hond of de kat gebeten wordt”, meent een ander die niet meer de moeite neemt om te gaan stemmen.

Voorrecht
"Stemmen is een (voor)recht. Niet stemmen is klagen achteraf”, meent daarentegen Mariette Sillen-Teunissen op Facebook. Haar reactie past naadloos in de uitslag van de Wat-beweegt-Limburg-poll waarin we de stelling voorlegden: Wie niet gaat stemmen, moet de komende vier jaar zwijgen. Meer dan 70 procent van de bijna 900 mensen die reageerden waren het met die stelling eens.

We kregen ook nog een mail van een kandidaat-raadslid. Een groep die zich wat ons betreft best nog meer mag laten horen. Theo Swinkels uit Venray, op de lijst van de plaatselijke VVD, vindt het te gemakkelijk om alleen maar ‘af te geven’ op de lokale politiek. "Onze democratie staat als een huis en dat mede dankzij de inzet van mensen die gaan stemmen op hen die er verder vorm en inhoud aan gaan geven.” Wie niet stemt verspeelt zijn invloed, meent Swinkels. Volgens hem moeten niet alleen raadsleden maar ook kiezers aan ‘hun vertrouwenspositie’ werken.

Beter dan Rutte
Onze uitsmijter van vandaag is een reactie van Jean Donners op Facebook. Hij reageert op het nu al politiek actieve jochie Jesse, wiens gefilmde spreekbeurt we donderdag op onze website presenteerden. Donners ondersteunt de ambitie van Jesse om later premier te worden van harte: "Hij is nu al een betere minister-president dan Rutte.”

Terug naar Wat beweegt Limburg