Kerkrade start met saneren industriële schachten

Print
Kerkrade start met saneren industriële schachten

De plek van de vroegere schacht Melanie van steenkolenmijn Willem-Sophia in Kerkrade-West. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade - Zes voormalige industriële mijnschachten in Kerkrade zijn mogelijk onveilig en moeten daarom gesaneerd worden.

Een van die schachten is de vroegere schacht Melanie van de steenkolenmijn Willem-Sophia in Kerkrade-West. Die wordt nu als eerste onderzocht en daarna gesaneerd.

Verzakking
Uit onderzoek blijkt dat deze schacht op een diepte van ongeveer 90 meter onder het maaiveld is afgesloten met een 25 meter hoge betonprop. Naar boven toe is de schacht echter niet opgevuld. Dit kan leiden tot een verzakking.

Op korte termijn wordt eerst onderzocht hoe de situatie ter plekke exact is en hoe de schacht duurzaam veilig kan worden afgesloten.

Bedrijventerrein
Na sanering moet het gebied rond de schacht in de wijk Gracht veilig gebruikt kunnen worden als bedrijventerrein. Dat laat verantwoordelijk wethouder Jo Bok weten aan de gemeenteraad.

Het ministerie van Economische Zaken heeft een miljoen euro uitgetrokken om deze industriële schachten te saneren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →