Limburgse kiezer is affaires zat

Print
Limburgse kiezer is affaires zat

Jos van Rey (links), Jo Palmen (midden) en Michael Heemels Afbeelding: De Limburger

Driekwart van de Limburgse kiezers zou nooit op een kandidaat stemmen die betrokken is geweest bij een integriteitsaffaire.

Dat blijkt uit een enquête van bureau Flycatcher, in opdracht van De Limburger, over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Van de onderzoeksgroep, in totaal 1009 respondenten, geeft 91% aan het belangrijk tot zeer belangrijk te vinden dat het raadslid waar hij op stemt integer is. In het verlengde daarvan is voor 97% van de ondervraagden de betrouwbaarheid van een kandidaat een factor van belang.

Corruptie
Volgens politicoloog André Krouwel kunnen deze resultaten niet los worden gezien van de integriteitsaffaires die recentelijk in Limburg plaatsvonden. Zo werd Jos van Rey in hoger beroep schuldig bevonden aan corruptie, houdt de kwestie rond wethouder Jo Palmen de gemeente Brunssum al maanden in haar greep en roofde voormalig PVV-er Michael Heemels de partijkas leeg. De media besteedden veel aandacht aan deze kwesties.

Afgaande op de uitkomsten van de enquête heeft de kiezer het nu helemaal gehad met politici die zijn of waren verwikkeld in integriteitsaffaires.

Debat
Krouwel is niet verbaasd: "Met onder meer de affaire-Van Rey heeft in Limburg een prominente casus gespeeld, inclusief een hoofdpersoon die alles belichaamt wat fout is. Doordat hij is aangepakt door het Openbaar Ministerie, is er een debat op gang gekomen over integriteit en cliëntelisme. De kiezer is gaan beseffen dat deze politici de rechtsstaat ondermijnen.’’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →