Bouwvakkers ondanks vrieskou toch aan het werk: 'Dit is idioterie'

Print
Bouwvakkers ondanks vrieskou toch aan het werk: 'Dit is idioterie'

Afbeelding: AD

Ondanks de extreem koude temperatuur wordt op sommige bouwplaatsen in Nederland toch gewerkt. Dat zeggen FNV Bouw en CNV Vakmensen op basis van klachten van bouwvakkers. Vooral zzp’ers en uitzendkrachten zeggen ‘gedwongen’ aan de slag te blijven.

Met deze ijskoude temperaturen lijkt het voor zich te spreken: vorstverlet voor bouwvakkers. Zodra de gevoelstemperatuur min 6 graden Celsius is of lager, dan hoeven zij niet meer te werken. Dat vrijaf geldt overigens alleen als de baas geen bescherming kan bieden, zoals beschermende kleding, een alternatieve werkplek of het project kan verwarmen. 

Werkgevers mogen werknemers dan niet dwingen om door te werken, zo is vastgelegd in de cao. Toch lijken niet alle bedrijven die regel even goed na te leven, stellen de vakbonden op basis van meldingen. 

'Help ons' 
De afgelopen dagen kregen zij tientallen telefoontjes en berichtjes binnen van bouwvakkers die toch aan het werk ‘moesten’. "We krijgen reacties van bouwvakkers die tegen ons zeggen: ‘Help ons, dit kan toch niet’”, reageert Zameny Menso van FNV. 

Volgens haar is bij sommige bouwbedrijven de druk groot om een nieuwbouwproject op tijd op te leveren. "Er móét doorgewerkt worden. Als je nee zegt, dan word je gezien als lastig. Vooral zzp’ers voelen zich gedwongen om door te gaan", signaleert Menso.

Die signalen herkent vakcentrale CNV. Gisteren kwamen daar zo'n 40 meldingen binnen van bouwvakkers, vandaag waren dat er zo’n 10. "Het aantal klachten neemt gelukkig wat af, maar nog altijd zijn er projecten waar mensen met dit weer buiten aan het werk zijn. Dat is echt idioterie”, zegt Gijs Lokhorst van CNV.

Gevaarlijk 
Lokhorst wijst erop dat het gevaarlijk is om mensen in deze extreme kou buiten te laten werken. "Vrieskou kan leiden tot ernstige onderkoeling, bevroren vingers en tenen, en zelfs in extreme gevallen tot arbeidsongeschiktheid. Zoiets moet je als werkgever je mensen niet aan willen doen.”

Bouwend Nederland vindt het onverantwoord dat er bouwbedrijven zijn die hun mensen met extreem weer buiten laten werken. De club van bouwers zegt wel dat veel werkgevers er dezer dagen voor kiezen om de bouwvakkers niet volledig vrijaf te geven, maar werkzaamheden aangepast te laten plaatsvinden. "Delen van het werk kunnen mogelijk wél doorgang vinden: uurtje buiten, uurtje binnen om weer op te warmen", licht de woordvoerder toe.  

En als het gaat om zzp'ers die aan de slag blijven, daarover zegt hij: "Zij vallen niet onder de cao's en de afspraken over vorst gelden daarom ook niet voor hen. Zelfstandige ondernemers zullen voor zichzelf moeten bepalen of het doorwerken nu wel of niet gewenst is."

Bij de toezichthouder, de Inspectie SZW - die boetes kan uitdelen op basis van onveiligheid - zijn de laatste weken in totaal 17 klachten binnengekomen over werken tijdens de vrieskou. Volgens de voormalige arbeidsinspectie waren de klachten niet van dien aard dat er onderzoek is ingesteld.