Ziek tijdens je vakantie? Belgen krijgen die verloren dagen binnenkort terug

Print
Ziek tijdens je vakantie? Belgen krijgen die verloren dagen binnenkort terug

Afbeelding: iStock

Belgische werknemers die tijdens hun vakantie ziek worden, kunnen die vakantiedagen binnenkort terugvragen. Maar wist je dat dat in Nederland allang kan?

In de Nederlandse wet staat al opgenomen dat een werknemer zich ook tijdens zijn of haar vakantie ziek kan melden. De verlofdagen worden dan verzuimdagen, en de werkgever betaalt het loon door. In België werkt het nog niet zo: wie er ziek wordt tijdens zijn vakantie, verliest die vakantiedagen. Dat strookt echter niet met de Europese regelgeving.

Ziektebriefje voorleggen
Op vraag van de Belgische minister van Werk Kris Peeters (CD&V) werken de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad (NAR) aan een oplossing. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Door de nieuwe regeling zal degene die een ziektebriefje kan voorleggen, zijn vakantiedagen op een later moment kunnen opnemen. De vakbonden en de werkgeversorganisaties zijn er nog niet uit wie de rekening moet betalen. De nieuwe regels leiden ertoe dat werknemers iets vaker afwezig zullen zijn.

Uitkering
Normaal moeten Belgische bedrijven tijdens de eerste maand ziekte het loon van een werknemer uitbetalen. Maar voor ziekteperiodes in vakanties zouden de werkgeversorganisaties graag hebben dat de overheid een uitkering betaalt. Of dat haalbaar is, wordt momenteel berekend.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →