Restauratie Romeins Badhuis Thermenmuseum na anderhalfjaar afgerond

Print
Restauratie Romeins Badhuis Thermenmuseum na anderhalfjaar afgerond

Afbeelding: Luc Lodder

Na een restauratie van anderhalf jaar is vrijdag in het Thermenmuseum in Heerlen het Romeins badhuis gepresenteerd.

Het best bewaard gebleven Romeins gebouw van Nederland is in de staat teruggebracht zoals dat in 1941 bij de eerste opgraving werd aangetroffen.

Replica's
Van ontbrekende bouwstenen zoals dakpannen en tegels zijn natuurgetrouwe replica's gemaakt uit onder meer lokale klei en Kunrader steen.

Romeins kwartier
De restauratie maakt deel uit van de ontwikkeling van het Romeins Kwartier in Heerlen. Die behelst verder archeologisch onderzoek van de omgeving van het badhuis, een nieuwe overkapping en het zichtbaar maken van de Romeinse geschiedenis.

Tien miljoen
Voor het totale project, dat nog zo'n vijf jaar in beslag neemt om af te ronden, wordt tien miljoen euro uitgetrokken door onder meer de gemeente Heerlen, de provincie Limburg e en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Op de foto (vlnr): twee werknemers van het bedrijf Laudy geven uitleg over de restauratie van het Romeins badhuis aan gedeputeerde Hubert Mackus, Rob Smouter van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en wethouder Jordy Clemens van Heerlen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee