OM eist celstraffen tegen snelwegrovers A73

Print
OM eist celstraffen tegen snelwegrovers A73

De rovers sloegen toe volgens de 'Roemeense methode' Afbeelding: OM

Venray - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt verdwijnen vijf Roemeense snelwegrovers anderhalf jaar achter de tralies vanwege de beroving van een rijdende vrachtauto.

Die eis sprak de officier van justitie vrijdag in de rechtbank in Zwolle uit. De Roemenen worden ervan verdacht dat ze in de zomer van 2017 al rijdend een vrachtwagen leegroofden op de A73 ter hoogte van Vierlingsbeek.

Roemeense methode
Dat deden ze volgens het OM op spectaculaire wijze volgens de zogenoemde 'Roemeense methode'. Daarbij rijden de bandieten zeer dicht achter de vrachtwagen waarna een inzittende via het dak naar buiten klimt en vanaf de motorkap - met antislip voorziening - de achterzijde van de vrachtwagen razendsnel los slijpt en zijn slag slaat. 

De gestolen lading bestond uit een grote partij iPhones ter waarde van een half miljoen euro.

Vakantiehuisje
De vijf verdachten werden enkele dagen na de overval opgepakt in een vakantiehuisje in Otterlo. Daar vond de politie onder meer een slijpmachine en een groot aantal slijpschijven. Ook de gestolen telefoons teruggevonden in een bestelbusje dat bij de vakantiewoning was geparkeerd.

Gevaar
Volgens het OM brachten de Roemenen met hun capriolen niet alleen zichzelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar. Omdat er sprake was van een georganiseerd verband en de vijf de diefstal samen hebben gepleegd, wordt er geen onderscheid tussen de verdachten gemaakt. Daarom geldt dezelfde strafeis voor alle vijf de verdachten.

De verdachten werden eerder door de rechter voorlopig op vrije voeten gesteld. Twee van hen kwamen vrijdag niet opdagen bij de terechtzitting.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →