Limburgse partijen sluiten PVV uit om islamstandpunt

Print
Limburgse partijen sluiten PVV uit om islamstandpunt

De PVV-kandidaten voor de Limburgse gemeenteraden Afbeelding: Twitter Geert Wilders

Vanwege extreme programmapunten over de islam sluiten verschillende politieke partijen in Limburg nu al uit dat ze na de gemeenteraadsverkiezingen met de PVV zullen gaan besturen.

Lees ook: Hoeveel macht krijgt de PVV in de Limburgse plaatsen?

De PVV doet voor het eerst in Limburg mee aan de raadsverkiezingen; in Venlo, Sittard-Geleen en Maastricht. Bij de laatste  landelijke verkiezingen werd de partij in die steden de grootste. De PVV denkt in Maastricht 5 tot 7 te kunnen halen, in Venlo en Sittard-Geleen zelfs 7 tot 9. De partij wil meebesturen en wethouders leveren en sluit geen enkele politieke partij uit.

Asioelzoekerscentra
Maar meerdere partijen in Limburg zien dat niet zitten. De PVV heeft in het lokale programma staan dat alle moskeeën moeten sluiten. Ook asielzoekerscentra gaan als het aan de PVV ligt dicht. Verder mogen gemeenteambtenaren geen hoofddoek meer dragen en zou er geen subsidie meer naar islamitische stichtingen en instellingen mogen gaan.

Coalitie
Omdat die punten in het programma staan sluiten D66 en GroenLinks in alle drie de steden uit dat ze met de PVV in een coalitie zullen stappen. Ook de PvdA in Venlo wil hoe dan ook niet met de PVV in zee. "Ze beweren dat ze iets in gang zullen zetten wat helemaal niet kan”, zegt lijsttrekker Erwin Boom. "Je mag mensen niet uitsluiten.” In Sittard-Geleen wil ook de SP niet besturen met de PVV.

Extreem
In de provinciehoofdstad geldt dat voor de Maastrichtse Volkspartij. "Daar is hun geluid te extreem voor”, zegt raadslid en oud-wethouder Jan Hoen. "Het was te verwachten dat Maastricht na de verkiezingen van vorig jaar een belangrijk aandachtspunt zou worden voor ze. Maar lokaal verwacht ik er niet veel van, in gemeenten zijn mensen met hele andere zaken bezig.”

Gelijk
De grootste partijen in de drie steden - CDA, verschillende lokale partijen en in Venlo de VVD - willen na de verkiezingen in elk geval wel met de PVV in gesprek en sluiten uit principe geen enkele partij op voorhand uit. "De kiezer heeft altijd gelijk” zegt Paul Verjans van GOB, de tweede partij in Sittard-Geleen. "Als de PVV de grootste wordt, kunnen we dat niet negeren. Met sommige standpunten ben ik het niet eens, op andere thema’s  vinden ze ons aan hun zijde.”

Het Maastrichtse CDA wil wel om tafel, maar verwacht niet op een lijn te komen met de PVV. "We hebben landelijk en in de provincie al eens met de PVV bestuurd en dat was geen succes,” zegt fractieleider Vivianne Heijnen. "Dit programma gaat lijnrecht tegen de grondwet in. Als ze daaraan vasthouden sluiten ze zichzelf uit.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →