Eerste Daltonschool van Zuid-Limburg in Bunde

Print
Eerste Daltonschool van Zuid-Limburg in Bunde

Afbeelding: iStock

Bunde - Openbare basisschool De Bundeling in Bunde gaat verder als Daltonschool.

Het is de eerste basisschool in Zuid-Limburg die kiest voor dit uit de Verenigde Staten overgewaaide onderwijsconcept, dat gericht is op zelfstandig werken. Er zijn geen traditionele klassen: elk kind werkt in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau aan zijn of haar taken.

Eigen keuzes
Volgens directeur Astrid Claessens wordt al enkele jaren op deze manier gewerkt op De Bundeling. "Bij ons maken de kinderen hun eigen keuzes: ze bepalen zelf waar ze aan werken en met wie. Op die manier leren ze  plannen, eigen initiatief te nemen en zelf oplossingen te bedenken. Ze krijgen instructie van de leerkracht, waar ze ook altijd met hun vragen terecht kunnen. Maar de nadruk ligt op de eigen verantwoordelijkheid. Die weg zijn we al geruime tijd geleden ingeslagen. Dit was voor ons dan ook een logische vervolgstap", zegt ze.

Open dag
De voorbije anderhalf jaar hebben de leerkrachten scholing gevolgd in de Daltonpedagogiek. De verwachting is dat de school dit najaar officieel de Dalton-licentie krijgt. Daarop vooruitlopend wordt komende woensdag een open dag gehouden voor geïnteresseerde ouders. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →