Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Van blauwe hap tot broodje troep

Bon Appetit

Mathieu Clemens had twee grote liefdes: de zee en zijn vrouw. Afbeelding: De Limburger/Rein Bollen

Hij is bijna negentig jaar en nog vol vuur over zijn vak: koken. Voormalig marinekok Mathieu Clemens heeft een zwak voor de Indonesische keuken. Hij serveert een ‘ongelukje’: macaronischotel Indische aard.

Het ontstond eigenlijk als een grap. Wat moest hij twee hongerige marineofficieren die ’s avonds laat nog bij de kombuis aanklopten serveren? Alles was volgens de strenge hygiënenormen al gepoetst en opgeborgen. Wat wilden ze nog eten? "Ach maak maar wat”, antwoordde een van de heren schouderophalend. "Voor mijn part een broodje met wat troep er op.” Marinekok Mathieu Clemens roosterde wat laatste sneetjes witbrood, belegde ze met restantjes ontbijtspek en wat dingetjes ...