Dag 15: Champagne staat al koud voor lokale partijen

Print
Het bijzondere aan gemeenteraadsverkiezingen is dat er ook lokale partijen aan meedoen. In Limburg kraaiden die al in 2014 victorie. En volgens opiniepeiler Maurice de Hond kunnen de slingers voor 21 maart aanstaande alvast worden opgehangen.

De Hond voorspelt dat de lokale partijen het nog beter gaan doen dan in 2014. Dertig procent van de kiezers laat landelijke partijen links liggen, aldus de peiling. Dat is drie procent meer dan vier jaar geleden.

Opkomst van lokale partijen?
Vraag is waarom lokale partijen in opmars zijn? Is dat omdat zij toch dichter bij de burger staan dan de lokale vertegenwoordigers van landelijke partijen? Of heeft het te maken met het feit dat de landelijke partijen niet overal present zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen. Neem de PVV, bij Tweede-Kamerverkiezingen zeker in Limburg een stemmenkanon van formaat. Bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen staat de partij van Geert Wilders alleen op de kieslijsten van Venlo, Maastricht en Sittard-Geleen. PVV-stemmers in andere gemeenten moeten dus een vakje bij een andere partij rood kleuren. En als ze de landelijke concurrenten van de PVV niet willen steunen, blijft de optie van een lokale partij over. Dit alles met de aantekening dat de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen  fors lager ligt dan bij Tweede-Kamerverkiezingen.

Enquête 
De recente enquête van De Limburger, uitgevoerd door bureau Flycatcher, geeft aan dat dertig procent van de ondervraagden bewust lokaal kiest (zie filmpje). Vijf procent doet dat omdat de landelijke partij van zijn voorkeur niet meedoet. Zes procent kiest bij gemeenteraadsverkiezingen voor een andere landelijke partij dan zijn Haagse voorkeur. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat bij lokale verkiezingen de persoonlijke bekendheid van kandidaten ook een belangrijke rol speelt.

Opkomstpercentages
Nog een vraagje: als het zou kloppen dat lokale partijen beter in staat zijn de plaatselijke sentimenten te vertolken, waarom is dat dan niet terug te zien in de opkomstpercentages?  Ik zie reacties graag tegemoet! 

Reageren? Hans.Goossen@delimburger.nl

Terug naar Wat beweegt Limburg