Vogelgriep zorgt voor lege eierschappen met Pasen

Print
Vogelgriep zorgt voor lege eierschappen met Pasen

Afbeelding: iStock

Er zijn met Pasen waarschijnlijk geen vrije uitloopeieren te vinden in de schappen van de supermarkt.

Al sinds begin december geldt een ophokplicht voor het pluimvee vanwege de vogelgriep. Als dat met Pasen nog steeds zo is, mogen Nederlandse eieren het diervriendelijke label niet meer dragen.

Slecht nieuws
Het was slecht nieuws voor alle kippenboeren in Nederland toen eind februari bij een bedrijf in Groningen de vogelgriep werd vastgesteld. Het betekent dat de ophokplicht langer van kracht blijft. De dieren zitten al sinds begin december binnen. En dat kan zomaar voor lege schappen zorgen op het belangrijkste moment van het jaar voor de boeren: Pasen.

Label
De kippen die normaal gesproken vrij mogen rondscharrelen zitten sinds 8 december verplicht opgehokt. Toen werd de vogelgriep geconstateerd bij een bedrijf in Biddinghuizen. De eieren van de dieren mogen momenteel nog steeds verkocht worden als vrije-uitloopeieren. Maar als de kippen zestien weken binnen zitten, mag het label van de Europese Unie niet meer worden gegeven. En die deadline verloopt de week voor Pasen. Als de ophokplicht dan nog steeds geldt, moeten de eieren verkocht worden als de minder diervriendelijke scharreleieren. De schappen van de vrije-uitloopeieren zijn dan leeg.