Dag 16: 'Raadsleden, geniet vooral!'

Print
Max Ruiters is halverwege de veertig, maar heeft al twintig jaar in de politiek op de teller. De CDA'er uit Kerkrade is door het landelijk partijbestuur tot mentor benoemd voor nieuwe raadsleden. Voor Wat beweegt zet hij tien tips op een rijtje. De belangrijkste? "Genieten!"

Max Ruiters, bouwjaar 1973, rolde eind jaren negentig van de vorige eeuw in de lokale politiek. Als oud-prins carnaval van Kerkrade had hij een bekende kop. Vanaf plek 11 op de lijst, niet toevallig de plaats die de carnavalsvoorganger ambieerde, vond hij zichzelf na de gemeenteraadsverkiezingen opeens terug in de statige raadzaal op de Kerkraadse Markt. "Ik had helemaal geen rekening gehouden met voorkeurstemmen. Als oud-prins ben je kennelijk bekend genoeg om gekozen te worden. Niemand heeft me toen ooit gevraagd waarom ik in de politiek ging."

Inzicht
Het duurde even voordat hij zijn draai gevonden had, maar inmiddels mag je hem een politiek dier noemen. "Ervaring is belangrijk. Toen ik na zestien jaar afscheid nam, had ik pas echt het gevoel dat ik het echt in de vingers had." Sinds vier jaar is Ruiters Statenlid. En mentor voor nieuwkomers van christen-democratische huize. Hij spreekt liever niet over een gebrek aan vertrouwen bij de kiezers. "Gebrek aan inzicht. Dat is een betere omschrijving. Wij politici moeten duidelijker maken waar we mee bezig zijn. En niet alleen zenden, maar vooral ook in discussie gaan. Dat kan ook prima via de social media."

Luisteren
In discussie gaan met burgers betekent iets anders dan je oren naar hen laten hangen. "Het is top dat burgers steeds mondiger worden, je moet zeker naar hen luisteren. Maar je luistert ook naar de ambtenaren. En naar de wethouder. Je moet je vak goed uitoefenen. Ook als dat betekent dat je impopulaire maatregelen neemt."

Terug naar Wat beweegt Limburg