Inkomen Limburgse huishoudens blijft achter bij de rest

Print
Inkomen Limburgse huishoudens blijft achter bij de rest

Afbeelding: AD

Limburg staat na Groningen en Friesland onderaan de inkomensladder van Nederland. Een huishouden hier ontvangt een doorsnee besteedbaar inkomen van 23.600 euro per jaar, terwijl het jaarinkomen in Nederlands best verdienende provincie - Utrecht - 2300 euro hoger is.

Heerlen is van alle Limburgse gemeenten hekkensluiter met een doorsnee inkomen van 20.800 euro jaarlijks. Worden de inkomens van de doorgaans armlastige studentenhuishoudens meegerekend, dan staat Maastricht helemaal onderaan. Beste verdieners in de provincie zijn de huishoudens in Mook en Middelaar met een doorsnee inkomen van 28.700 euro, gevolgd door Eijsden-Margraten (27.500 euro). Rozendaal bij Arnhem is in Nederland koploper met een doorsnee inkomen van 36.700 euro. 

Analyse
Een en ander blijkt uit een analyse van de nieuwste CBS-cijfers over inkomens in Nederland, waarbij de statistici het welvaartsniveau van de huishoudens met rekenkundige aanpassingen onderling vergelijkbaar hebben gemaakt. De cijfers betreffen het jaar 2015. De analyse van deze krant maakt ook duidelijk dat de inkomensgroei in Limburg achterblijft bij het landelijk gemiddelde. In vier jaar (2011-2015) ging het doorsnee  inkomen hier met 6,3 procent vooruit, tegen 6,6 procent landelijk. 

Gestegen
Verrassend is dat het doorsnee inkomen van de huishoudens in Bergen over de genoemde periode met 8 procent is gestegen. Daarbij vergeleken blijven de huishoudens in Heerlen ver achter, met een inkomensgroei van 4,5 procent in vier jaar. Een belangrijke verklaring voor lage doorsnee inkomens is het relatief hoge aantal uitkeringsgerechtigden in bepaalde gemeenten. Zo ontvingen in Heerlen volgens de CBS-cijfers (over 2015) bijna 25.000 huishouden een inkomen uit bijstand, AOW/pensioen, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.