Autodieven slaan vaak toe in Zuid-Limburg

Print
Autodieven slaan vaak toe in Zuid-Limburg

Afbeelding: Fotolia

Maastricht / Heerlen / Valkenburg - In Zuid-Limburg worden, relatief gezien, opvallend veel personenauto's gestolen

Onder meer in Maastricht, Heerlen en Valkenburg hebben inwoners opvallend meer last van autodiefstallen dan in de rest van het land, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. In Vaals werden vorig jaar realtief gezien de meeste auto's ontvreemd: per 1000 personenauto's verdwenen er daar 4,2 auto's. Rond de grote steden liggen die aantallen nog hoger.

Bekijk in de kaart hieronder hoeveel auto's per duizend er in jouw gemeente werden gestolen.

Landelijk gezien neemt het aantal autodiefstallen de laatste jaren af. Werden in 2010 nog 14.450 auto's gestolen, vorig jaar waren het er 8670. Dat is een daling van 40 procent.

Beveiliging
Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) komt dat voor een belangrijk deel door de verbeterde beveiliging van jongere auto's. "Twintig jaar geleden kon je een auto met een schroevendraaier openbreken en starten. Tegenwoordig heb je geavanceerde apparatuur nodig om startonderbrekers en alarmsystemen uit te schakelen", zegt André Bouwman van de AVc.

Volgsystemen
Duurdere auto's zijn tegenwoordig nagenoeg allemaal uitgerust met volgsystemen. Maar die kunnen autodieven uitschakelen met zogeheten 'GPS-jammers'. "Met zo'n apparaat leg je een soort elektronische deken over de auto waardoor signalen van het alarmsysteem worden verstoord. De auto is dan onvindbaar. Maar de duurdere modellen hebben vaak geavanceerde alarmsystemen." Bouwman: "Soms duikt een gestolen auto plotseling weer op in het buitenland omdat het de crimineel toch niet lukte het systeem volledig uit te schakelen."

App
Volgens politiebronnen is het dieven al gelukt om Tesla's te stelen door de app van de auto te kraken. "Met een speciale app kunnen ze de auto openmaken, het GPS-systeem uitschakelen, starten en wegrijden."

Uit cijfers van AVc blijkt dat slechts vier op de tien gestolen personenauto's worden teruggevonden. "60 procent komt dus nooit terug. Vermoedelijk wordt een groot deel van deze auto's, vooral Volkswagen Golfjes en Polo's, uit elkaar geschroefd en in onderdelen verkocht", aldus Bouwman.

Ook verdwijnt een belangrijk deel van de gestolen auto's naar het buitenland. "Ze worden op bestelling gestolen en gaan naar Afrika en het Midden-Oosten. Vaak duurdere fourwheeldrives als Land Rover. Daar zitten goed georganiseerde internationale bendes achter."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje