Koningin Máxima te gast op kunstopleiding Maastricht

Print
Koningin Máxima te gast op kunstopleiding Maastricht

Máxima in gesprek met medewerkers en kunstenaars tijdens het werkbezoek. Afbeelding: ANP/Robin Utrecht

Koningin Máxima heeft woensdagmiddag de Jan van Eyck Academie in Maastricht bezocht.

Ze ging op de postacademische kunstinstelling in gesprek met een aantal jonge autonome kunstenaars en sprak verder met medewerkers, adviseurs, partners en alumni van de opleiding. Het werkbezoek was voor de meeste aanwezigen een verrassing.

Gesprek
De koningin bezocht onder anderen de Argentijnse kunstenaar Guido Yannitto, de Ghanese Poku Cheremeh en de Amerikaanse Alexandra Philips. In een rondetafelgesprek ging ze onder leiding van Lex ter Braak (directeur Van Eyck) en Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds) verder in gesprek over talentontwikkeling met onder anderen Stijn Huijts (Bonnefantenmuseum), de Franse kunstenaar Simon Wald-Lasowski en Pieternel Fleskens (docent Arts & Social Sciences aan de Universiteit Maastricht).

Besloten
Het bezoek duurde van 15 tot 17 uur en past in de traditie waarin het koningspaar naast publieke optredens met regelmaat besloten bezoeken aflegt om meer over bepaalde aandachtsgebieden te leren. Eerder bezocht koningin Máxima bijvoorbeeld de Dutch Design Week in Eindhoven waar ze praatte met aanstormende en gevestigde Nederlandse ontwerpers.