Onrust na doodgebeten schapen: loopt er een wolf rond in Limburg?

Print
Onrust na doodgebeten schapen: loopt er een wolf rond in Limburg?

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Venray - Onder een deel van de schapenhouders heerst onrust omdat er mogelijk een wolf rondloopt in de provincie die het op schapen heeft voorzien. DNA-onderzoek moet helder maken of inderdaad een wolf de schapen heeft gedood.

In Lottum, Venlo en Heythuysen zijn de afgelopen dagen mogelijk door een wolf meerdere schapen en lammetjes gedood.

Monsters
Onderzoeksinstituut Alterra gaat aan de hand van DNA onderzoeken of er inderdaad een wolf aan het werk is geweest of niet. Faunafonds BIJ12 heeft daar in ieder geval al in Lottum en Grubbenvorst monsters voor afgenomen. De provincie heeft er bij Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit, op aangedrongen om spoed te maken met het onderzoek.

Maanden duren
Dat zou mogelijk maanden kunnen duren. Gedeputeerde Hubert Mackus heeft begrepen dat over uiterlijk drie weken de uitkomst bekend is. Mackus vindt het van belang dat gedupeerde schapenhouders zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Als de dieren inderdaad gedood zijn door een wolf, krijgen zij volgens hem de schade vergoed.

Lammeren
Volgens bestuurder Pieter van Melick van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) zijn er in totaal bij drie Limburgse schapenhouders in totaal twaalf schapen en lammeren gedood. De meest recente melding is die uit Heythuysen waar dinsdagnacht een schaap werd gedood. Mede aan de hand van sporen in de sneeuw in Lottum bestond onder meer bij het platform Wolven in Nederland het vermoeden dat er wel eens een wolf in het spel kan zijn.

Video: schapenhouder Van de Laak uit Lottum vertelt over wat hem is overkomen.

Onrust
De voorvallen hebben bij meerdere schapenhouders tot onrust geleid. Een van de gedupeerde schapenhouders, Boudewijn Kooijman, is betrokken bij nowolves.nl, een platform dat ageert tegen de terugkeer van de wolf in Nederland. Volgens hem zijn de gevolgen niet te overzien als de wolf hier vaste voet aan de grond zou krijgen.

Beleidsplan
Mackus geeft aan dat de provincies werken aan een beleidsplan voor de wolf dat dit jaar klaar moet komen. Verder vindt hij voorlichting en aandacht voor preventie op zijn plaats. Van Melick stelt dat er vrij weinig tegen de komst van de wolf te doen is, omdat het om een beschermd dier gaat. Hij vindt wel dat er een structurele oplossing komen voor de problematiek.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen