Nederlandse student steeds vaker in de minderheid door buitenlandse instroom

Print
Nederlandse student steeds vaker in de minderheid door buitenlandse instroom

Afbeelding: ANP

Nederlandse studenten zijn steeds vaker in de minderheid in de collegezaal. Door het snel groeiende aantal internationale studenten tellen 210 studies, bijna 10 procent van het totaal, inmiddels meer buitenlandse studenten dan Nederlandse. Maastricht heeft de meest internationale universiteit van Nederland.

Zeventig studies bestaan zelfs voor meer dan driekwart uit internationale studenten, meldt de Volkskrant die cijfers over dit studiejaar heeft opgevraagd bij Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs.

Volledige studie
Volgens een analyse van Nuffic volgen in totaal 122.000 studenten uit 162 landen in Nederland een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Bijna 90.000 van die buitenlandse studenten volgen een volledige studie. Vorig collegejaar telde Nuffic nog 112.000 internationale studenten die lessen volgden in ons land.

Het gaat deels om specialistische masters met kleine studentenaantallen, maar ook om grote bacheloropleidingen met vele honderden studenten. Een deel van de studenten komt voor een uitwisselingsprogramma, maar het merendeel voor een volledige studie.

Maastricht
Van alle studenten aan de Universiteit Maastricht die een volledige studie volgen, komt 53 procent uit het buitenland. Daarmee is het de meest internationale universiteit van Nederland. Naast Duitsers lopen er nog 111 nationaliteiten rond.

Aantal verdubbeld
Het aantal buitenlandse studenten is in tien jaar tijd verdubbeld. Dit jaar is er met een totaal van 122 duizend buitenlandse studenten opnieuw een record gebroken. De de Technische Universiteit in Delft is het aantal aanmeldingen zo hoog, dat het bestuur een stop heeft ingesteld voor inschrijven van buiten de EU.

De stop is in strijd met de wet, maar het ministerie van Onderwijs heeft toegezegd coulant te zijn. De universiteit kan de enorme aantallen niet aan. Nederlandse opleidingen zijn in trekt, omdat ze betaalbaar zijn en hoog staan aangeschreven. Ook bieden de Nederlandse uni's steeds meer Engelstalige opleidingen aan.

Zorgen
De laatste maanden klinkt kritiek op de grote instroom van buitenlandse studenten. Men is bang dat de buitenlandse concurrentie studenten bij een opleiding met een beperkt aantal plaatsen verdringen. Niet alleen studenten, maar ook universiteiten zelf trekken aan de bel.

Het is echter de vraag of het ministerie van Onderwijs veel kan doen aan het groeiende probleem. Het weigeren van studenten op basis van nationaliteit is discriminatie. Wie aan de toelatingseisen van een studie voldoet, moet worden toegelaten.

Oplossing
Freddy Weima, directeur van Nuffic, vindt dat universiteiten een andere oplossing moeten zoeken. "Ik begrijp hun zorgen, maar het is niet goed voor ons imago als we internationale studenten weigeren", zegt Weima tegen de krant. Volgens Nuffic zijn buitenlandse studenten goed voor de economie en de kwaliteit van het onderwijs.

Volgens de organisatie zijn de internationale studenten nu bij minder dan 10 procent van de opleidingen in de meerderheid. De meeste buitenlandse studenten komen uit Duitsland (22.125), China (4475) en Italië (4077).

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen