Eendjes voeren. Kan het nu wel of niet?

De eendjes voeren, hebben we dat niet allemaal als kind gedaan?© De Limburger/Franco Gori

De laatste tijd ben ik een beetje overvoerd met beelden van voeren. Je kunt al een paar weken niet meer naar het journaal kijken zonder op z’n minst één item waarin aandacht wordt besteed aan het eeuwigdurende probleem van de grote grazers in het gebied van de Oostvaardersplassen. Kort samengevat: bijvoeren of laten creperen dan wel afschieten.

Guus Urlings

Hoeveel balen hooi zijn daar inmiddels door actievoerders over de hekken gegooid? De discussie over het bijvoeren van vogels in de winter heb ik de afgelopen maanden ook weer in alle toonaarden voorbij horen komen. Moet het wel, mag het niet, en zo ja: wat voer je en wanneer, vooral ook hoeveel? Enfin. Daar ben ik voor mezelf al lang uit. Ik voer bij. Het hele jaar door. Net zoveel als me goeddunkt. Mijn loon: altijd heel veel vogels in de tuin. En ze zien er allemaal heel gezond uit...Een paar weken geleden dook weer een andere discussie op. Ook niet helemaal nieuw, maar deze keer wat zwaarder aangezet dan te doen gebruikelijk. Over het voeren van de eenden. Wie kent dat niet? Als kind, aan de hand van vader en moeder of opa en oma naar de vijver in het park of gewoon naar de sloot even verderop, zakje oud brood in de knuist geklemd, om daar de eendjes te gaan voeren. Het moet een van de meest gedeelde jeugdherinneringen zijn. Maar nu is er een heus ‘Meldpunt eendjes voeren’ opgericht. Een initiatief van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIE). Want al dat voeren blijkt in sommige gevallen funest voor de kwaliteit van het water waarin alle eendjes zwemmen…Het gaat namelijk niet om een snee oud brood hier en een snee oud brood daar. Onderzoek heeft uitgewezen dat in sommige eendenvijvers tot acht kilo brood per dag in het water belandt. Dat is feest voor de algen, die enthousiast mee genieten van die overvloed. In sommige vijvers tieren de algen zo welig dat je er – volgens een van de onderzoekers van het NIE – "mee kunt vingerverven”. En als het om een vijver met een fonteintje gaat, adem je ze ook nog in. Dat is niet gezond. Op diverse plaatsen in dit land staan al bordjes met ‘Verboden de eenden te voeren’.Moet dat, alweer een verbod? Kan het niet anders? Natuurlijk wel. Mits iedereen zich een beetje aan de regels houdt. Dus: minder brood voeren, ook eens denken aan alternatieven – doperwten, maïs of ander graan (kippen- of eendenvoer) - en vooral met mate voeren. Liever zo nu en dan een handvol dan een volle boodschappentas ineens. Met een beetje passen en meten is dan iedereen tevreden. En daar bij de Oostvaardersplassen? Ach. Het is niet altijd even eenvoudig om natuur en cultuur van elkaar te onderscheiden. Zelfs als er een hek tussen staat.Eendjes voeren. Wie heeft het nooit gedaan?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal