Initiatiefnemer Hiltonhotel eist vervolging B en W

Print
Initiatiefnemer Hiltonhotel eist vervolging B en W

Het oude klooster van Koningsbosch dat een luxueus Hiltonhotel had moeten worden. Afbeelding: Curio

De initiatiefnemer van het Hiltonhotel Koningsbosch wil vervolging van burgemeester en wethouders afdwingen. Saïd Bouharrou is bij het gerechtshof een procedure gestart tegen het college van B en W van Echt-Susteren.

De advocaat van Saïd Bouharrou is deze week namens zijn ­cliënt een zogeheten artikel 12-procedure gestart bij het gerechtshof in Den Bosch. Daarmee kan een burger via de rechter vervolging afdwingen.

Aangifte
Bouharrou deed begin december aangifte tegen burgemeester Jos Hessels en het college van B en W van Echt-Susteren. Hij stelt dat Hessels zich met een Twitterbericht in relatie tot het hotelproject in het voormalige klooster van Koningsbosch schuldig heeft gemaakt aan smaad.

Daarnaast zou Hessels de geheimhoudingsplicht in het kader van het Bibob-onderzoek naar het project hebben geschonden door diverse brieven over het project online te publiceren. Dit laatste rekent Bouharrou ook het voltallige college van Echt-Susteren aan.

Luxueus hotel
Saïd Bouharrou is de bedenker van het plan om het oude klooster van Koningsbosch om te vormen tot een luxueus Hiltonhotel. Nadat het OM in 2016 Echt-Susteren had getipt om een Bibob-onderzoek te doen naar de geboren Nijmegenaar, waarin wordt getoetst of er crimineel geld in een project vloeit, besloot Bouharrou na overleg met het college om uit het project te stappen en zijn aandelen in projectontwikkelaar Gelasius van de hand te doen.

Bouharrou is namelijk verdachte in een langslepend strafrechtelijk onderzoek. Desondanks oordeelde het Landelijk Bureau Bibob eind vorig jaar dat er toch een ‘zeer ernstig gevaar’ bestond dat het hotel gefinancierd zou worden met crimineel geld. Zodoende besloot het college van Echt-Susteren om een voorlopig negatief advies af te geven voor de vergunningaanvraag van de projectontwikkelaar.

Geen strafblad
Bouharrou, die erop wijst dat hij geen strafblad heeft en niet is veroordeeld, zegt het niet te kunnen bevatten dat Hessels hem in een online bericht als crimineel betitelde. "Mijn aangifte is op juridisch niet relevante en zelfs onbegrijpelijke gronden geseponeerd. Ik heb besloten om de zaak voor te leggen aan het gerechtshof."

De gemeente geeft aan bij haar eerdere standpunt in deze zaak te blijven. "Als je iemand niet ergens van beschuldigt, kun je geen smaad, laster of belediging plegen", aldus een woordvoerder namens het college van B en W.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje