Theaterspektakel in en met schoenfabriek Brunssum

© De Limburger

Toneelgroep Maastricht gaat een muzikale theaterproductie maken in en met (de medewerkers van) de Emma-schoenfabriek in Brunssum.

ANP

Er komen ook een fanfare en gardedansers aan te pas. Met de voorstelling wordt onder meer afscheid genomen van de oude schoenfabriek, die in het najaar naar Kerkrade verhuist.

EeuwfeestDe Emma-fabriek werd 87 jaar geleden opgericht door de stichting Fonds Sociale Instellingen (FSI), die met de voorstelling ook het eigen eeuwfeest viert. Mijnwerkers die na een ongeval niet meer in de mijnen konden werken, kregen veelal emplooi in de fabriek.

"De Emma-schoenfabriek was ooit de eerste sociale werkplaats in Nederland. Veel mensen die er nu werken hebben een zwakke positie op de arbeidsmarkt." De fabriek maakt met name veiligheidsschoenen voor de internationale markt.

Gewone dagEmma heet de voorstelling. Artistiek leider Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht regisseert acteurs, medewerkers van de Emma-fabriek, de fanfare en de gardedansers in de voorstelling die begint als een gewone dag in het bedrijf. Maar dat blijft natuurlijk niet zo.

Hermans is samen met Michel Sluysmans artistiek leider van Toneelgroep Maastricht. Ze proberen het gezelschap in Limburg te verankeren, waardoor de voorstellingen hier extra aanslaan.

De première is op zaterdag 25 augustus, tijdens festival Cultura Nova.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee