Einzelgänger trekken in optocht door Kessel-Eik

Print
Einzelgänger trekken in optocht door Kessel-Eik

Afbeelding: John Peters

Het idee werd ooit met wat pils achter de kiezen geboren in een Grieks restaurant in Venlo. Maar inmiddels is de Einzelgängeroptocht een begrip. Zondagmiddag trekt de stoet door Kessel-Eik.

De stoet van eenlingen, faatse, is een idee van L1, vertelt L1-presentator Tom Doesborg. "Na een paar glazen bier kwam het idee opborrelen. We zaten bij de Griek in het centrum van Venlo, de vrijdag vóór de Boètezitting. Einzelgänger zijn de kern van vastelaovend. Met hun act, hun humor houden ze mensen langs de kant een spiegel voor."

111 eenlingen
De optocht werd drie keer in Zuid-Limburg gehouden. Twee keer in Rimburg, daarna in Mechelen. Er mogen maximaal 111 eenlingen meedoen in een dorp van maximaal 1111 inwoners, is ooit bedacht met een knipoog naar het carnavaleske getal 11. "De eerste keer waren we met 40 deelnemers tevreden. Het werden er zelfs meer dan 111. Dus hebben we 111 a,b,c en d bedacht." 

Ziekte
De jaren erna lag het aantal deelnemers uit de hele provincie tot ver daarbuiten rond de 100. Voor Kessel-Eik waren vrijdag  door afmelding wegens ziekte nog vier plekken beschikbaar. De winnaars van de afgelopen drie jaar lopen zondag mee: Frank Hoenen uit Oirsbeek (2015), Wim Ummenthun uit Sevenum (2106) en Ruud Vandeberg uit Bocholtz.

De optocht start om 13.00 uur.  L1 en carnavalsvereniging de Eikkaters uit Kessel-Eik tekenen voor de organisatie van de optocht die door L1 live wordt uitgezonden. Volgend jaar is de halfvastenoptocht  in Geijsteren.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje