Jan Linders zegt sorry voor stuntverkoop abdijbier

Print
Jan Linders zegt sorry voor stuntverkoop abdijbier

Afbeelding: Etienne Zegers

De Bergense supermarktketen Jan Linders heeft zijn spijt uitgesproken over de stuntverkoop van het uitermate exclusieve bier van de paters van de Sint-Sixtus abdij in het Belgische Westvleteren.

De paters zeggen nooit toestemming te hebben gegeven voor de verkoop van hun bier door de supermarkt. Hun trappist staat te boek als het ‘beste bier ter wereld’. De super verkocht donderdag in alle zestig winkels vijf kratjes met elk 24 flesjes van deze abdij. De klant mocht maximaal twee flesjes à 9,95 euro kopen. Nog voor de winkel open was, stonden er al bierliefhebbers voor de deur om hun favoriete drank te bemachtigen.

Zonder winstoogmerk
De paters reageerden boos op de stunt, die volgens hun woordvoerder "haaks staat op alles waar wij voor staan.” Ze brouwen het bier zonder winstoogmerk en verkopen het bij de abdij aan particulieren die hun aankoop moeten reserveren. Ook mag hun trappist niet in de handel worden gebracht.

Lees ook: Paters boos op Jan Linders na bierverkoop

Na alle commotie die hierover is ontstaan, in de sociale media tot ‘biergate’ gedoopt, is er vrijdagochtend een gesprek geweest met de woordvoerder van de paters. "Het was een prima gesprek”, zegt woordvoerster Gineke Wilms van Jan Linders. "De komende tijd zullen we het gesprek met de abdijgemeenschap, de paters zelf, aangaan."

Onderschat
Vrijdagmiddag heeft de supermarkt een statement gepubliceerd met een excuus: "In de media is veel gezegd en geschreven over deze actie. Het sentiment dat hierbij is ontstaan, hebben we wellicht onderschat. In het bijzonder zijn we geraakt door de teleurstelling die de abdijgemeenschap van Westvleteren heeft uitgesproken. Gezien onze goede intenties betreuren we dit dan ook ten zeerste.”  

Lees ook: Jan Linders verkoopt eenmalig beste abdijbier ter wereld

Jan Linders benadrukt "dat de verkoop –in samenwerking met inkooppartners- vanuit goede intenties, vanuit respect voor alle trappistbieren en zonder winstbejag is georganiseerd.”