Dag 20: 'U vraagt, wij draaien is er niet meer bij'

Print
Heerlen was met een opkomst van 46,3 % de Limburgse hekkensluiter bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. In sommige volkswijken ging nog niet eens een op de drie inwoners naar het kieslokaal. In Rennemig, een van die buurten, gingen we mee op verkiezingscampagne. Met de SP, de partij die het juist van deze wijken moet hebben.

Nautiluserf, Koraalerf, Belemnieterf. De straatnamen in Rennemig zijn niet voor niets naar fossielen genoemd. Op de plaats van de huidige basisschool Mijn Spoor stond vroeger een mijnschacht. Veel straten lijken op elkaar, qua inrichting en bebouwing.

Het is een volkswijk, waar bij de gemeenteraadsverkiezingen net iets meer dan 32 procent van de kiesgerechtigden de gang naar de stembus maakte.Tot teleurstelling van de SP, de grootste partij in Heerlen, die het qua achterban vooral van dit soort volkswijken moet hebben. Waarmee meteen de reden is genoemd waarom we juist met die partij een avondje meedraaien in Rennemig.

Kloppen
Kloppen, heet het in SP-jargon. Wat erop neer komt dat Ron Meyer (fractieleider in Heerlen én landelijk partijvoorzitter) en zijn partijgenoten, onder wie deze avond onder anderen wethouder Peter van Zutphen en oud-wethouder Riet de Wit, overal aanbellen. Om te horen wat er speelt in de wijk.

En in deze campagneweken ook om een handig SP-magneetje uit te delen, waarmee de kiespas aan de koelkast bevestigd kan worden. Als geheugensteuntje voor de verkiezingsdag. Maar 'kloppen' doet de SP ook tussen de verkiezingen door, benadrukt Meyer. De partij streeft ernaar buurten te mobiliseren. "U vraagt, wij draaien is er niet meer bij", zegt de partijvoorzitter. "De mensen moeten ook zelf willen aanpakken."

Mokken
Dat vergt een mentaliteitsverandering. Politiek is consumentenpolitiek geworden, meent Meyer. Er wordt veel beloofd en weinig waargemaakt, met groot cynisme bij de teleurgestelde burger tot gevolg. Begrijpelijk cynisme, stelt de SP-voorman, "maar de boel wordt er echt niet beter op als je mokkend aan de kant blijft staan."

Afgaand op de opkomstpercentages in wijken als Rennemig slaagt ook een volkspartij als de SP er onvoldoende in dat cynisme weg te nemen. "Zo gemakkelijk is dat ook niet. Het zit diep", zegt Meyer. En dat is vooral ook jammer voor de SP, die in deze wijken veel te winnen heeft bij een hogere opkomst. "In een VVD-wijk als Douvenweide gaan ze wel allemaal stemmen."

Dat het cynisme ook in Rennemig niet ver weg is, blijkt aan een van de voordeuren. De heer des huizes heeft de buik vol van politiek, zo maakt hij overduidelijk. "Niets ten nadele van jou, maar als jij straks in Den Haag 12.000 euro per maand kunt verdienen zonder er iets voor te doen, wil ik het wel eens zien." Het tegengas van de SP-voorzitter dat hij en zijn partijgenoten hun wedde afstaan aan de partij, kan hem niet vermurwen. Hij blijft op 21 maart gewoon thuis. Punt uit.

Aangereden
Bij andere voordeuren klinkt meer begrip. En hoop. Op het opruimen van het zwerfvuil of op een veiligere verkeerssituatie. Zeker op de randweg waar nog niet zo gek lang geleden een bejaarde buurtgenoot het leven heeft gelaten. Aangereden op een zebrapad. "Daar gaan we aan werken", beloven de SP'ers. "Mogen we uw naam en telefoonnummer noteren? Na de verkiezingen nodigen we u dan uit om te kijken hoe we dat samen kunnen aanpakken. Alleen dan gaat het lukken."

(Voor een impressie van de avond zie het bijgeleverde filmpje. Met daarbij de aantekening dat de bezochte wijkbewoners zonder uitzondering niet in beeld wilden.)

Terug naar Wat beweegt Limburg