Amai! Belgische cafés zitten dit weekend misschien zonder bier

Print
Amai! Belgische cafés zitten dit weekend misschien zonder bier

Afbeelding: Photo news

Ze zijn wel wat gewend in België, qua stakingen. Een dicht overheidsloket, een bus die niet rijdt... Maar de ramp die dit weekend dreigt, gaat het Vlaamse voorstellingsvermogen te boven. Door een staking bij AB Inbev komen cafés mogelijk zonder bier te zitten.

In verschillende depots van biergigant AB Inbev, van waaruit een groot aantal cafés beleverd wordt, hebben medewerkers het werk neergelegd. 

De staking begon donderdagochtend, en duurt nog steeds voort. De medewerkers zijn het niet eens met een reorganisatie van het bedrijf, en hebben daarom de toegang tot de depots geblokkeerd. "De concrete aanleiding is de verhuizing van vier personeelsleden van het depot in Hasselt naar Leuven", zegt een vakbondswoordvoerder. "We vrezen het einde van het regionale netwerk van depots in ons land."

Relativeren
Gevolg is dat de cafés die afhankelijk zijn van de depots geen bier meer krijgen. Woordvoerder Gerrit Buut van branchevereniging Horeca Vlaanderen doet zijn best om de situatie te relativeren. "Het is niet zo dat alle cafés zonder bier zitten. Een aantal cafés is donderdag en vrijdag niet beleverd, maar maandag tot en met woensdag is er wel gewoon bier rondbezorgd."

Bovendien zijn niet alle cafés volgens de woordvoerder afhankelijk van de depots. "Sommigen kopen hun bier in bij drankenhandelaars." Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere brouwers dan AB Inbev, dat brouwsels als Jupiler, Leffe, Stella Artois en Hoegaerden op de markt brengt.

Gevolgen voor Nederland
Of de staking in België ook gevolgen heeft voor cafés in Nederland, laat AB Inbev enigszins in het midden. "Een continue en betrouwbare service aan onze klanten staat steeds voorop. De cafés in Nederland worden vanuit onze Nederlandse depots beleverd", meldt een woordvoerder in een reactie per e-mail. De vraag of de cafés in Nederland leveringen mislopen, laat de brouwer onbeantwoord.