Laatste offensief in dna-onderzoek Nicky Verstappen

Print
Laatste offensief in dna-onderzoek Nicky Verstappen

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De start van de grootschalige DNA-afname in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen twee weken geleden is nog veelbelovend. Hoge opkomst, zelfs ongevraagd. Daarna zakt het in.

Een tussenstand na de eerste fase. En een laatste offensief.

Cabaretier, liedjesschrijver en zanger Jack Vinders roept in onvervalst Kerkraads dialect op DNA af te staan. "Het is de laatste kans om erachter te komen wat met Nicky gebeurd is." Ook de Drentse voormalig profwielrenner Gert Jakobs doet op de Facebookpagina die de politie voor dit onderzoek instelde een oproep aan alle 21.500 opgeroepen mannen: "Pak de fiets en ga".

Drukte
Het begon zo veelbelovend, twee weken geleden. Grote drukte bij de opening van de DNA-afnamelocaties leidde even tot het inzetten van mobiele afnameteams van de politie om opstopping te voorkomen. Met de indringende oproep van de moeder en het zusje van Nicky nog vers op het netvlies, leek de bereidheid tot medewerking heel groot.

Zelfs ongevraagd meldden mannen zich bij één van de zes afname locaties. Ook van de Duitse kant van de grens. Zo’n duizend mannen per dag, de eerste vijf dagen. Daarna zakte het in. Na twee weken heeft ongeveer driekwart van de 17.500 opgeroepen mannen wangslijm afgestaan. Dat valt tegen. Het is niet wat de politie ‘gehoopt en verwacht had’. Al is die hoop en verwachting niet concreet gemaakt. Percentages zijn nooit genoemd.

Laatste dag
Het eerste grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland in 2011 naar de moord op Marianne Vaatstra in Friesland was hoopgevend: negentig procent van de mannen deed mee, onder wie de dader. Hij meldde zichzelf de laatste dag van het afnameproces.

Zo’n gelukstreffer gun je Berthie, Peter en Femke Verstappen ook. Alleen dan bestaat de kans dat ze antwoorden krijgen op de vragen die hen al bijna 20 jaar plagen. Wat is er in de laatste uren van het leven van Nicky gebeurd?

Gissen
Een reden voor de lage opkomst blijft gissen. De geografie van het dichtebvolkte Parkstad is in niets vergelijkbaar met het dunbevolkte Friese gebied waar veel familieleden van elkaar wonen. De politie zoekt de verklaring meer in het lage vertrouwen dat men, vooral, in Parkstad, heeft in de overheid. De opkomst bij verkiezingen is in deze contreien ook bij de laagste in het land.

Daarnaast vrezen mannen dat DNA niet wordt vernietigd, zoals wettelijk is verplicht. Of achten hun opkomst niet nodig omdat een neef of broer al DNA heeft afgestaan. Zo blijkt uit monitoring van sociale media, zegt de politie. Onterechte veronderstelling. Vandaar de oproep. van de politie, individuele wijkagenten en lokaal bekende figuren roepen aan alle mannen die nog niet zijn geweest, om zich alsnog te melden. De kans op succes is het grootst bij een hoge opkomst.

Weinig
Het zat al nergens mee in dit onderzoek. Er is zo weinig bekend over de verdwijning van Nicky uit de tent van het zomerkamp van Jeugdwerk Heibloem op de Brunssummerheide op 10 augustus 1998 en de vondst van zijn lichaam 39 uur later in een dennenbosje op de hei. Geen doodsoorzaak, geen zekerheid over misbruik, geen keihard bewijs voor een misdrijf. Nu valt ook de - voorlopige - opkomst tegen.

Drie locaties
Dat zegt nog niets. De eerste fase van de grootschalige afname (17.500 oproepen in Landgraaf, Heerlen, Brunssum en Nicky’ woonplaats Heibloem), is gesloten, er is nog een week te gaan. Dan zijn de 4.000 mannen die in 1998 rond de hei woonden en zijn verhuisd, aan de beurt. Het merendeel daarvan woont nog steeds in Parkstad, maar buiten het afgebakende zoekgebied. Komende week zijn nog drie afnamelocaties in dat gebied open.

In 2010 bleef de opkomst bij een één op één DNA-vergelijking met hetzelfde spoor onder 107 mannen in de directe omgeving van Nicky steken op zo’n 75 procent. Nadat justitie een hernieuwd klemmend beroep deed op de weigeraars kwam dat uit op 93 procent. Maar geen match. Die hoop is er nu wel. Het is de laatste hoop.