‘Gemeentesecretarissen verspreidden ideeën sektarische beweging’

Print
‘Gemeentesecretarissen verspreidden ideeën sektarische beweging’

Afbeelding: iStock

Drie gemeentesecretarissen die in Limburg werken of werkzaam zijn geweest, hebben het gedachtegoed van de sektarische beweging Avatar verspreid in hun gemeenten.

Ze hebben bij Avatar de status van tovenaar (wizard), schrijft de NRC.

Het betreft onder meer Dorthe Schippersheijn, interim-gemeentesecretaris in Heerlen. Zij zou in een vorige baan bij de gemeente Vlissingen een hoge ambtenaar op kosten van de gemeente naar Avatar hebben gestuurd. Belangrijke Avatar-aanhangers kwamen tijdens een sessie in een halfdonkere kamer de zielen van overledenen uit zijn lichaam halen.

Spreuken
"Ik moest in een halfdonkere hotelkamer op een bed liggen en twee vrouwen kwamen een kwartier lang spreuken opzeggen. Toen wist ik: dit is een sekte", zo citeert de NRC de op cursus gestuurde ambtenaar. Schippersheijn ontkent medewerkers naar Avatar gestuurd te hebben.

Baantjes
De tweede betrokken Avatar-volgeling is Han Bekkers, nu interim-secretaris in Leudal en eerder in Landgraaf en Heerlen. Ambtenaren in die laatste gemeente klaagden volgens NRC over zijn Avatar-achtergrond in relatie tot zijn ‘therapeutisch optreden’. "Het lijkt erop dat er netwerken bestaan waarin Avatar-adepten elkaar baantjes en opdrachten toeschuiven", klaagt een Heerlense oud-ambtenaar. Bekkers ontkent het gedachtegoed van de beweging actief te verspreiden.

Aangeboden
Ook Coen Aalders, tot eind 2017 interim-secretaris in Sittard-Geleen, is een Avatar-adept. Hij erkent in de NRC dat hij bij de gemeenten waar hij werkzaam is geweest Avatar "wel eens heeft aangeboden" aan "twee à drie medewerkers" in het Gooi.

Avatar vertoont gelijkenis met de Scientology Kerk.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu