Ruim 2000 asielzoekers spoorloos verdwenen

Print
Uit de Limburgse asielzoekerscentra zijn de afgelopen drie jaar 2076 asielzoekers volledig van de radar verdwenen.

Het gaat vooral om Syriërs (239), Algerijnen (207) en Marokkanen (172), grotendeels alleenreizende mannen. Het aantal verdwenen asielzoekers stijgt de laatste jaren: in 2015 vertrokken ruim driehonderd mensen met onbekende bestemming (mob), in 2016 en 2017 meer dan achthonderd per jaar, ofwel zo’n zeventig per maand.

Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft verkregen van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Lees meer: Niemand maakt zich druk om het asielvergiet

Minderjarigen
Onder de in totaal 2076 verdwenen asielzoekers zitten 287 minderjarigen. De meeste verdwenen personen zijn mannen (1740). Uit cijfers van de DT&V (Dienst Terugkeer & Vertrek) blijkt dat er vorig jaar landelijk 10170 asielzoekers uit het zicht raakten.

De grote groep mob’ers uit Syrië en andere islamitische landen ligt niet onder een vergrootglas bij opsporings- en veiligheidsdiensten. Ze gaan niet per definitie uit van terreur- of jihadismedreiging, blijkt uit een rondgang. Pas als individuele asielzoekers de aandacht trekken of een strafbaar feit plegen wordt nader actie ondernomen.

Dreiging
"Indien er signalen zijn over een (mogelijke) dreiging voor de nationale veiligheid wordt er door de bevoegde inlichtingen en veiligheidsdiensten gemonitord en zo nodig ingegrepen", aldus de woordvoerster van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid).

Verreweg de grootste groep asielzoekers verdween uit het azc in Echt. In totaal raakten hier 440 mensen uit beeld van de overheid. Ook in Heerlen en Baexem verdwenen meer dan driehonderd personen. Weert (290 mensen) en Maastricht (265) maken de Limburgse top-5 vol.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen