Ruim 2000 asielzoekers spoorloos verdwenen

Print
Uit de Limburgse asielzoekerscentra zijn de afgelopen drie jaar 2076 asielzoekers volledig van de radar verdwenen.

Het gaat vooral om Syriërs (239), Algerijnen (207) en Marokkanen (172), grotendeels alleenreizende mannen. Het aantal verdwenen asielzoekers stijgt de laatste jaren: in 2015 vertrokken ruim driehonderd mensen met onbekende bestemming (mob), in 2016 en 2017 meer dan achthonderd per jaar, ofwel zo’n zeventig per maand.

Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft verkregen van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Lees meer: Niemand maakt zich druk om het asielvergiet

Minderjarigen
Onder de in totaal 2076 verdwenen asielzoekers zitten 287 minderjarigen. De meeste verdwenen personen zijn mannen (1740). Uit cijfers van de DT&V (Dienst Terugkeer & Vertrek) blijkt dat er vorig jaar landelijk 10170 asielzoekers uit het zicht raakten.

De grote groep mob’ers uit Syrië en andere islamitische landen ligt niet onder een vergrootglas bij opsporings- en veiligheidsdiensten. Ze gaan niet per definitie uit van terreur- of jihadismedreiging, blijkt uit een rondgang. Pas als individuele asielzoekers de aandacht trekken of een strafbaar feit plegen wordt nader actie ondernomen.

Dreiging
"Indien er signalen zijn over een (mogelijke) dreiging voor de nationale veiligheid wordt er door de bevoegde inlichtingen en veiligheidsdiensten gemonitord en zo nodig ingegrepen", aldus de woordvoerster van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid).

Verreweg de grootste groep asielzoekers verdween uit het azc in Echt. In totaal raakten hier 440 mensen uit beeld van de overheid. Ook in Heerlen en Baexem verdwenen meer dan driehonderd personen. Weert (290 mensen) en Maastricht (265) maken de Limburgse top-5 vol.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →